Hőhullám csaphat le Nyugat-Európára már a hétvégén; ahogy a VG is megírta, Olaszországban 35 fok fölé szökkent a hőmérő, Franciaországban pedig az eddigi legmelegebb nyárra számítanak. Spanyolországban négy tartományban hirdetett hőségriadót a hétvégére, Castilla-La Manchában, Extremadurában és Madridban sárga riasztás, Andalúziában narancssárga riasztás van érvényben péntektől. A legmagasabb, vörös riasztást egyelőre sehol sem léptették életbe – írja az AP hírügynökség. 

A jelentések szerint a hőhullám oka az Észak-Afrikából az Ibériai-félszigetre beáramló sivatagi meleg levegő lesz, amely akár a szokásosnál 15 Celsius-fokkal is feljebb, 40 fok fölé hajthatja a hőmérő higanyszálát nappal, de sok helyütt éjjel sem lesz hűvösebb 20 foknál. Enyhülés csak a jövő hét elején várható.

A "szokatlan, szélsőséges hőmérsékletre" reagálva a szakemberek elmondták: idén májusban melegebb lehet Spanyolországban, mint a 21. század kezdete óta bármikor. Ráadásul a hosszú távú megfigyelések alapján kijelenthető: a nyár csaknem egy hónappal korábban érkezik az országba, mint a nyolcvanas évek elején; a jelenség hátterében az éghajlat-változási tendenciák állnak.

Kudarcot vallott az emberiség, elharapódzik a klímaváltozás

A bolygó egészségi állapotának négy kritikus mérőszáma is rekordot döntött 2021-ben.

Spanyolországban már pénteken megdőlt több melegrekord is: az ország déli részén, Jaén városában 38,7 Celsius-fokot mértek, 15 fokkal többet, mint az ilyenkor megszokott átlag; ez volt az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amit májusban regisztráltak. Cuencában, az ország középső részén a legalacsonyabb nappali hőmérséklet 19,5 fok volt, két fokkal magasabb, mint a májusban mért legalacsonyabb hőmérséklet.

Nyugat-Európába már megérkezett az elviselhetetlen meleg