A Ház e hét elején fogadta el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, melynek alapján az új kormányban tizenegy tárca működik majd. 

A miniszterek száma – a tárca nélküliekkel együtt – tizennégy lesz.

A jövő heti napirendi tervezet szerint kedden várhatóan délután négy órakor ismertetik az Országgyűlésben a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követi Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása és a kormánytagok bemutatása, majd az eskütételük. Az alkotmány értelmében a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.

Budapest, 2022. május 17.Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én.MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az új kabinetben Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes lesz, egyúttal nemzet-, nemzetiség-, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit, a Kulturális és Innovációs Minisztériumot Csák János, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely, a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot pedig Palkovics László vezeti majd. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben. 

Elárulták a miniszterjelöltek, mit kezdenének a megbízatásukkal

Szerdán zajlott a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása az Országházban.