Kína harminc harci repülőgépet küldött Tajvan légvédelmi övezetébe

– írja a BBC.

Most először láttak kínai Szu35-S Flanker-E típusú vadászgépet a tajvani légtérben, rögtön kettőt, de a Janes.com beszámolója szerint a kötelékben nyolc J-11-es vadászgépet, hat J-16-ost és négy J-10-est is azonosítottak. Tajvan nyílt fenyegetésnek tekinti a védelmi területének megsértését, amelyre egyre gyakrabban kerül sor. 

A harci gépek május 30-iki berepülése a második legsúlyosabb kínai provokáció volt az idén Tajpej szerint. Peking a fokozott katonai tevékenység ellenére állítja: a gépek egyszerű gyakorlaton vettek részt. 

Orosz és kínai stratégiai bombázók miatt riasztották fél Ázsiát

Kínai és orosz stratégiai bombázók a két ország közös hadgyakorlata során megközelítették Dél-Korea és Japán légtérét, épp akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök a japán, az ausztrál valamint az indiai vezetőkkel tárgyalt. A japán kormány elfogadhatatlan provokációnak nevezte a történteket.

F-16V jet fighters taxi on the runway at the Air Force base, as the Taiwanese military holds a drill for preparedness enhancement ahead of the Chinese New Year, amid rising threats from China, in Chiayi, Taiwan, on Jan 5, 2022. Taiwan has been facing intensifying threats from Beijing including a record breaking number of PLA warplanes flying into its ADIZ, while the US has been approving more arms sales to Taipei. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Ceng Shou Yi / NurPhoto via AFP

 

Kína saját szakadár tartományának tekinti az önmagát független államként definiáló Tajvant. 

A többéves huzavona után 2016 óta romlott meg ismét a két ország közötti kapcsolat, amikor a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. 

A múlt évben Tajvan rekordszámú, 969 kínai harci repülőgép behatolásáról közölt adatokat, ez több mint a duplája a 2020-ban észleltnek, idén pedig már 465 légtérsértést jelentettek.

Peking: Washington eltúlozza a Kína jelentette fenyegetést

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai vezetés eltúlozza a Kína jelentette fenyegetést, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínát a nemzetközi rendre leselkedő legkomolyabb, hosszú távú kihívásnak nevezte.