Sürgősségi osztályra került egy nő, miután túl nagy dózisban fogyasztott gyógynövény alapú étrend-kiegészítőket – tudatta az Insider. A hölgy szédülés és hirtelen ájulás miatt került kórházba, és olyan életveszélyes szívbetegséget állapítottak meg nála, amely összefüggésben állt az általa szedett táplálék-kiegészítőkkel – derül ki a Heart Rhythm Case Reports című szaklapban május 16-án megjelent új esetleírásból. A svájci Genfi Egyetemi Kórház orvosai szerint a páciensnél a diagnosztizálták.

A rosszullétet megelőzően a beteg pszichoaktív hatással nem rendelkező kannabinoidokat, CBD-t és CBG-t tartalmazó kenderolajat kezdett szedni. A kannabinoidok bizonyítottan segíthetnek a szorongásos tünetek és a gyulladások csökkentésében, és gyakran ajánlják fájdalomcsillapítás, hangulatjavítás, relaxáció és alvássegítés céljából. 

1212168455 GERMANY - 2020/04/30: In this photo illustration a dinner plate filled with differently colored medical capsules, is displayed on a black table. (Photo Illustration by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Frank Bienewald / LightRocket via Getty Images

A páciens a CBD olaj mellett berberint is szedett, a kínai és az ayurvédikus gyógyászatban gyakran használt gyógynövény-kiegészítőt, amely aranygyökér vagy borbolya néven is ismert. A beteg tünetei öt napon belül megszűntek, miután abbahagyta az étrend-kiegészítők szedését, és az azt követő időszakban nem léptek fel nála további problémák. Ennek eredményeként az orvosok szerint nagyon valószínű, hogy a készítmények okozták a rosszullétet.

A jelentés szerzője, Dr. Elise Bakelants szerint ez az eset 

csak egy példa a sok közül arra, hogy az emberek tévesen hiszik azt, hogy a gyógynövény-kiegészítők ártalmatlanok.

Egyre többen szednek gyógynövény-készítményeket a potenciális előnyeik miatt. Természetes jellegük azonban félrevezető lehet, mivel ezek a készítmények önmagukban vagy más kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel kombinálva komoly káros mellékhatásokat okozhatnak

– mondta Bakelants a sajtóközleményben.

A táplálékkiegészítők nincsenek megfelelően szabályozva – jelentette ki Dr. Victor Navarro, az Einstein Healthcare Network hepatológusa (májspecialista). 

460613252 LONGMONT, CO. October 10, - Janea Cox, director of the Flowering H.O.P.E. Foundation bottle the oil Haleigh's Hope. People in Colorado Springs need their medication and Janea is more than willing to make the drive from the Springs to Longmont to help. October 10, 2014 Longmont, CO (Photo By Joe Amon/The Denver Post via Getty Images)
Fotó: Joe Amon / The Denver Post via Getty Images

A termékek gyakran erősen koncentrált mennyiségben tartalmazzák a gyógynövényeket, akár 50-szeres vagy annál nagyobb mennyiségben is, 

mint amennyit természetes úton, gyógynövényekkel vagy étellel együtt bevinnénk – mondta. Ennek eredményeképpen az étrendkiegészítők kombinálása vagy túl nagy dózisú fogyasztása szedése és más mérgező mellékhatások kockázatát hordozza magában. A vitamin- és gyógynövény-kiegészítők bizonyos vényköteles gyógyszerekkel együtt is halálos kölcsönhatásba léphetnek, csökkentve az antibiotikus vagy vírusellenes gyógyszerek hatékonyságát vagy felszívódását, illetve veszélyes változásokat okozhatnak a vérnyomásban, illetve a véralvadási folyamatokban.

A szakértők szerint a súlyos mellékhatások elkerülése érdekében mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost az adott étrend-kiegészítők szedéséről.