Az argentin egészségügyi minisztérium közölte: egy nemrégiben Spanyolországban járt argentin férfinál, illetve egy, a héten az országba érkezett spanyol állampolgárnál is kimutatták a vírust. Mindketten jól vannak, és megfigyelés alatt tartják őket. Szoros kontaktjaik eddig nem mutattak tüneteket – tette hozzá közleményében a minisztérium.

A majomhimlő az elmúlt időszakban több, mint húsz országban jelent meg szerte a világon, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Arab Emírségekben, illetve számos európai országban. A járvány egyik központja Spanyolország, ahol az egészségügyi hatóságok pénteken elmondták: 98 esetről tudnak. Az Egyesült Királyságban 106, Portugáliában pedig 74 volt a fertőzöttek száma. Argentína a legutóbbi ország, ahol a majomhimlő felütötte a fejét.

WHO a majomhimlőről: lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése szerint lehet, hogy a több mint 400 igazolt, illetve gyanús majomhimlős eset, amelyeket a vírus megszokott előfordulásától távoli országokban azonosítottak az elmúlt hónapban, csak a jéghegy csúcsa. A WHO szerint előfordulhat, hogy a vírus európai és amerikai felbukkanása csak a kezdete egy súlyosabb járványnak, ahogy az is, hogy a hivatalos adatoknál már most jóval több fertőzött van szerte a világon.