Immár négyre emelkedett a Belgiumban azonosított majomhimlős megbetegedések száma. Az előző három esethez hasonlóan a negyediket is a május elején Antwerpenben megrendezett Darklands fétisfesztiválhoz kötik – számolt be róla a The Brussels Times.

Fontos, hogy mindenki, aki részt vett a Darklands fesztiválon, éber maradjon. Ha himlő okozta elváltozásokat találnak, a sürgősségi osztályon mintát lehet vetetni, és kerülni kell a más emberekkel való találkozást – hívta fel a figyelmet Marc Van Ranst belga virológus.

Some passenger from Singapore check body temperature with thermometer infrared by security health worker airport in Soekarno-Hatta International Airport, Jakarta, Indonesia, on May 15, 2019. Singapore announced last week it has detected the first case of monkeypox in the country. A Nigerian visiting the tiny island nation on Apr. 28 had contracted the virus after consuming bushmeat at a wedding in Nigeria. (Photo by Andrew Gal/NurPhoto) (Photo by Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Andrew Gal / NurPhoto via AFP

A szakember szerint a járvány terjedése egyre nagyobb területet érint, hozzátette, hogy ilyenre korábban még nem volt példa a majomhimlővírusok esetében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hamarosan kiadja irányelveit és tanácsait arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni akkor, ha valaki kapcsolatba került a vírussal vagy egy fertőzött személlyel.

A majomhimlővírus korábban többnyire csak Nyugat- és Közép-Afrikában fordult elő. Az elmúlt napokban azonban Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Izraelben, Svájcban és már Ausztriában is észleltek majomhimlős eseteket.

Mi az a majomhimlő, és hogy került Európába?

Pénteken megduplázódott, így húszra nőtt az Egyesült Királyságban nyilvántartott beteg száma, és Németország is bejelentette az első esetét.