Közélet

Még az ukrán hadigépezet is orosz kőolajon fut

Az orosz kőolaj kulcsfontosságú az ukrán hadigépezet működtetéséhez Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint. Demkó szerint a háború fura és nagyon messze van a totálistól, szerinte ha égnek a gáz és olajvezetékek, valamint az odesszai kikötő, még az is távol lenne attól. 

A szakemeber az olajembargóról szóló tervekre reagálva felteszi a kérdést, hogy honnan fog Ukrajna olajat és olajtermékeket kapni, amennyiben Európa maga is szűkében lesz az energiahordozónak. Hozzáteszi, 

hiába kap Ukrajna harcjárműveket, azok üzemanyag nélkül nem többek térplasztikánál.

2988151 12/05/2016 December 5, 2016. Russian President Vladimir Putin visits the ETERNO shop of the Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant as part of his visit to the Chelyabinsk Region. Alexei Druzhinin/Sputnik (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik via AFP

Demkó szerint az oroszok tudatosan törekszenek megsemmisíteni a 400 millió hordónyi ukrán stratégiai olajtartalékot, miközben az ország egyetlen finomítóját keleti kőolaj feldolgozására alakították ki. 

A vasúti felsővezetékek megsemmisítése pedig arra kényszeríti az ukránokat, hogy  dízelvontatással oldják meg a vasúti szállítást. Ezzel az a nagy probléma, hogy 

egy dízelmozdony fogyasztása három páncéloséval egyenlő, miközben az ukrán kikötők is blokád alatt állnak.

A főként az Európai Bizottságot kritizáló bekezdés rávilágít arra, hogy szerinte ebben a kérdésben nem Oroszország, hanem mi és az ukránok vagyunk sebezhetőek, különösen, hogy a megtámadott ország békeidőben is energiadeficittel küzdött.

Az EU által esetlegesen bevezetett olajembargó hatása egy atombombáéval érne fel Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki arról is beszélt pénteken, hogy az arról történő leváláshoz legalább öt évre lenne szükség. Az unió legújabb javaslata két évet adna erre. 

 

olajembargó orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen Demkó Attila
Kapcsolódó cikkek