Az Egyesült Királyság nem érte el a háztartási hulladék újrahasznosítására vonatkozó céljait. Az angol háztartások évről évre több szemetet termelnek, pedig az volt a terv, hogy a felére csökkentik

– írja a The Guardian.

2020-ban 27 millió tonna hulladékot halmoztak fel a britek, ami 2,1 százalékkal több az előző évinél. Az adatok szerint a 2021-ben keletkezett 2,5 millió tonna műanyag csomagolási hulladéknak mindössze a 44 százalékát hasznosították újra. A szemét nagy részét a maradék élelmiszer, a műanyag, a papír, a karton és a palackok teszik ki. A szakértők a koronavírussal magyarázzák a helyzetet, hogy felborult a napirend, bár az egyelőre nem világos, hogy ha a karantén alatt egyébként is otthonukban voltak, miért nem sikerült szelektíven gyűjteni a szemetet. Az viszont biztos, hogy többet rendeltek házhoz, és felhalmozódtak a csomagolások.

A britek a környezetvédelmi törvény szigorításával próbálkoznak, illetve a gyártókat is kötelezik a szelektív hulladékgyűjtésre és a káros anyagok kibocsátásának visszaszorítására. 

Már az Interpol is vadássza a környezetszennyezőket.

Bags of rubbish are picture piled around uncollected waste bins outside a block of residential apartments in the Tower Hamlets district of east London on January 6, 2022. - All sectors of British industry have been hit as staff contract the Omicron strain of Covid-19, and are forced to self-isolate at home. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Egyedül a walesieknél javult a helyzet, akik viszont uniós szinten is kiemelkedően teljesítettek, és a szemét 56,5 százalékát hasznosították újra.

A walesi kormány szerint ezzel több mint 400 ezer tonna szén-dioxidnak akadályozták meg a légkörbe jutását, amely az éghajlatváltozásra is hatással lehet, valamint a hétköznapi emberek törekvéseit méltatták.