A VG is beszámolt arról csütörtökön, hogy az amerikai tisztviselők hírszerzési információkkal támogatják az ukrán erőket, amelyekkel felkutathatják és levadászhatják az orosz tábornokokat. Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint csütörtök este azonban cáfolta ezt az értesülést.

Az NBC amerikai televíziós csatorna csütörtöki híradása szerint az ukrán haderő az Egyesült Államoktól kapott hírszerzési adatoknak köszönhetően tudta elsüllyeszteni a Moszkva hadihajót, a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóját április közepén. A csatorna szerint az ukrán hadsereg adatokat kért egy hajóról a Fekete-tengeren, és az amerikai hírszerzés azonosította a Moszkvát, és megadta az ukránoknak a pontos pozícióját is. 

This handout satellite image released by Maxar Technologies shows the Pentagon in Arlington, Virginia, on the 20th anniversary of the 9/11 attacks on the World Trade Center, September 11, 2021. (Photo by various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - The watermark may not be removed/cropped / THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED
Fotó: various sources / AFP

Az AFP francia hírügynökségnek pénteken egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes azonban cáfolta, hogy olyan információkat szolgáltattak volna Ukrajnának, amellyel azonosítani tudták a hadihajót. 

Nem adunk át konkrét hajók megcélzásához alkalmas információkat. Olyan információkkal látjuk el őket, amelyekkel jobb képet kapnak a Fekete-tengeren lévő orosz hajók jelentette fenyegetésről, hogy fel tudjanak készülni a tengeri támadások kivédésére

 – fogalmazott a neve mellőzését kérő tisztviselő.

Az Egyesült Államok megoszt hírszerzési információkat Ukrajnával, de nem szolgáltat információt a hadszíntéren lévő orosz főtisztek hollétéről, és nem vesz részt a döntéshozatalban sem, hogy az ukrán fegyveres erők kit vegyenek célba – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője.