Nemzetközi gazdaság

Így vadásszák le az orosz tábornokokat az ukránok

A Pentagon szolgáltathatja az információkat Kijevnek.

A The Guardian arról ír, amerikai tisztviselők megerősítették, hogy olyan

hírszerzési információkkal támogatják az ukrán erőket, amelyekkel felkutathatják és levadászhatják az orosz tábornokokat.

Ezt a New York Times meg nem nevezett védelmi tisztviselője is megerősítette.

Az üggyel kapcsolatban a Pentagon szóvivője, John Kirby is megszólalt és elmondta, hogy az USA valóban ad hírszerzési jelentéseket az ukrán erőknek, hogy ezzel segítsék a védekezést. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adrienne Watson hozzátette, hogy az átadott információk célja nem az orosz tisztek meggyilkolásának az elősegítése.

Military,Men,Working,On,Computer,Systems,While,Hiding,In,Secret
Fotó: Shutterstock

Ha kiderül, hogy az Egyesült Államok valóban részt vett a magas rangú orosz tisztek meggyilkolásában,

az a háború további eszkalációjához vezethet.

Washington ráadásul további 20 milliárd dolláros fegyverszállítmányt ígért Ukrajnának.

A Kreml már közölte, tisztában vannak vele, hogy az USA, a és Nagy-Britannia folyamatosan ellátja hírszerzési információkkal Ukrajnát, és ez hátráltatja Oroszországot a céljai elérésében. Ezzel kapcsolatban Moszkva kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítmányok is az orosz sereg célpontját képezik.

Ráadásul megtorló csapásokkal is fenyegetőztek orosz tisztviselők.

Ukrán híresztelések arról szólnak, hogy már

12 orosz tábornokot sikerült likvidálniuk a háború kitörése óta.

A legutóbbi célpont a hétvégén elesett Andrej Szimonov vezérőrnagy lehetett, aki az elfoglalt Harkiv régióban vesztette életét. 

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a múlt hónapban kijelentette, hogy nagymértékben meg fogják növelni az Ukrajnának nyújtott segítség mértékét. Világossá tette, hogy Washington kiáll az ukránok mellett, és segít nekik megvédeni magukat az inváziós erőkkel szemben.

Ez a nyílt beszéd fordulópontot jelenthet a globális kommunikációban a háborúval kapcsolatban. A Biden-adminisztráció a harcok első heteiben sok hírszerzési információt igyekezett titokban tartani, hogy elkerülje, hogy Vlagyimir Putyin kiterjessze a háborút. Ez az óvatos hozzáállás most eltűnni látszik, hiszen az USA mellett más nyugati országok is egyre nyíltabban támogatják Kijevet, többek között fegyverekkel. 

 

hírszerzés háború Ukrajna Kreml Oroszország USA likvidálás Moszkva NATO
Kapcsolódó cikkek