Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden arról beszélt, el kell kerülni, hogy a közel-keleti vagy az észak-afrikai problémák kezelésének elmulasztása esetén az egyszerre és párhuzamosan több biztonsági kihívással szembesüljön.

A politikus minderről a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencia szünetében beszélt magyar újságíróknak nyilatkozva. Szijjártó hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos kihívások kezelése mellett 

nem szabad megfeledkezni az Európai Unió szomszédságában továbbra is jelentkező más biztonsági kihívásokról sem.

Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: KKM / Facebook

Éppen ezért a tárcavezető szerint Európának mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljön és megelőzzön újabb tömeges migrációs hullámokat, és 

a migráció ösztönzése helyett olyan körülményeket kell teremteni az Európa szomszédságában élőknek, hogy otthon maradhassanak.

A brüsszeli konferencián Magyarország 1085, egy évre szóló, államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjas helyet ajánlott fel szíriai, libanoni, török, jordániai, egyiptomi és iraki fiatalok számára 3,3 milliárd forint értékben.

A politikus az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomag kapcsán is megszólalt, elmondta, annak bevezetése esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ezért 

Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt az uniós bizottság által létrehozott problémát.

A külügyminiszter szerint az újabb szankciós csomag ezért veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolását célzó egységes európai uniós álláspontot.

Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll. Kiszámítható, és biztosítja az ország működőképességét. Az Európai Bizottság javaslata ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged meg – húzta alá Szijjártó Péter.