Közélet

Ukrajna nyerte a harkivi csatát

Péntek estéig az ukrán hadsereg támadása Kijev ostroma óta a leggyorsabb előrenyomulást produkálta az ország második legnagyobb városa, az orosz határtól pár kilométerre fekvő Harkiv közelében, meghátrálásra késztetve a támadó orosz csapatokat – írja a Reuters.

A várost szinte a háború kezdete óta bombázta az orosz haderő, ám mára már az ukrán csapatok ellenőrzik a településtől keletre eső területeket is a Sziverszki-Donyetszk folyóig, ami mintegy 40 kilométerre keletre található, ugyanakkor 

Harkivtól északra fekvő falvakat továbbra is tűz alatt tud tartani az orosz hadsereg.

Ukrajna, tank, ukrán, ukraine, army
Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Ezek között a tűz alá vett helységek között van Dergacsi is, ahol az éjjel rakétatámadás érte a Kultúra Házát, amit a segélycsomagok szétosztására használtak az ukránok korábban. Oroszország azonban tagadja, hogy polgári célpontokat venne célba, viszont beszámolt egy ukrán Szu-27-es repülő lelövéséről Harkiv közelében, valamint a Kremencsuk olajfinomító működésképtelenné tételéről.

A várostól délkeletre Nagy-Britannia szerint 

az ukrán csapatok megakadályozták az orosz erők átkelését a Sziverszki-Donyetszk folyón Szeverodonyetszktől nyugatra.

Azonban ez nem jelenti, hogy a harcok vége karnyújtásnyira lenne, legalábbis Olekszij Reznyikov ukrán hadügyminiszter a Facebookon arról írt, hogy a háború új, hosszú fázisa következik és rendkívül nehéz hetek jöhetnek, miután Ukrajna magányosan néz szembe a feldühített agresszorral.

Ukrajna mindezek mellett azzal vádolja az oroszokat, hogy mintegy 1,2 millió embert deportáltak a megszálló csapatok, köztük 210 ezer gyereket.

Moszkva szerint erről szó sincs, az emberek a háború elől menekültek el. Kijevben közben megkezdődött az első, háborús bűnökről szóló per, melynek során egy orosz katonát vádolnak azzal, hogy megölt egy civilt. Oroszország szerint azonban ezeket a bűnöket Ukrajna megrendezte. Mariupolban folytatódott az Azovsztal acélgyár bombázása, ahová a mára szinte teljesen orosz kézen lévő város utolsó ukrán védői vették be magukat.

A háború kezdeti pillanataiban szimbolikus jelentőséget szerző Kígyó-sziget az ukrán katonai titkosszolgálat szerint még fontosabb a terület, annak 

elfoglalása ugyanis lehetővé tenné a polgári hajózás újraindulását, és a világpiacról hiányzó ukrán gabona exportját. 

Nem meglepő, hogy ott is heves harcok dúltak. Ukrajna szerint sikerült a sziget közelében megrongálni egy orosz szállítóhajót, amit az amerikai Maxr műholdfelvételei is alátámaszthatnak.

 

Azovsztal orosz-ukrán háború Harkiv ostroma Harkiv Donbasz
Kapcsolódó cikkek