Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sorozatbéli karakterével – a középiskolai tanárból elnökké váló Vaszilij Petroviccsal – szemben nem szegény ember, de ezzel valószínűleg az ukránok is tisztában voltak, amikor megválasztották elnöknek a korábbi sorozatsztárt. A milliárdoslistájáról és a nagy vagyonok számon tartásáról ismert Forbes magazin utánajárt, hogy mik igazak az ukrán elnököt dollármilliárdosként leíró híresztelésekből.

A lap szerint azonban mára mindössze hét ukrán milliárdos maradt, és a listáról az idén kieső, csokoládéipari érdekeltségekkel rendelkező Petro Porosenkóval, hivatali elődjével szemben Zelenszkij sosem tartozott közéjük. A lap ukrán kiadása 20 millió dollárra, az amerikai pedig hasonló nagyságrendű, 30 millió dollárnál kisebb összegre becsüli a politikus vagyonát.

Zelenszkij fő érdekeltsége a szórakoztatóipari Kvartal 95 nevű cégben lévő 25 százalékos részesedése, 

melyet azonban elnökké választásakor átadott üzlettársainak. Azonban mint arra a Forbes is rámutat, valószínűsíthető, hogy politikai pályafutását követően ismét Zelenszkij tulajdonába kerül egykori részesedése.

Ez a cég készítette a Zelenszkij hírnevét megalapozó A nép szolgája című sorozatot, melyet 2017 és 2021 között a Netflix is sugárzott, hogy aztán az Ukrajnával szembeni orosz inváziót követően idén márciusban ismét megvásárolja a vetítési jogokat. A Kvartal 95 becsült évi 30 millió dolláros bevételét figyelembe véve a Forbes ukrán kiadása Zelenszkij részesedését mintegy 11 millió dollárra értékelte.

Fotó: EyePress via AFP

A humoristából lett politikusnak ugyan Kijev központjában, az egyik legdrágább épületben van lakása, ez nyugati szemmel nézve korántsem számít annyira fényűzőnek, ám nem ez az egyetlen ingatlan a birtokában. 

Teljes ingatlan vagyona így mintegy 4 millió dollárt érhet, 

ebben két további lakás, mely teljesen az övé, két másik, melyben résztulajdonos, egy kereskedelmi ingatlan és öt parkolóhely is az ő nevén van.

Legdrágább és legtöbb vitát kiváltó ingatlana azonban az a 4,6 millió dollár értékű villa, mely az olasz Forte dei Marmiban található, s amin azóta túladott. Legalábbis a politikus holdingvállalatának 2018-as és 2019-es adataiban az még szerepelt, ám a 2020-asban már nem. 

Az értékesítésből befolyó összeg fel is tűnik a politikus vagyonnyilatkozatában, és a Forbes számításainak is része, ám az kevesebb, mint az ingatlan értéke, ezért lehet, hogy haszonélvezőként Zelenszkij nem távolodott messze a villától, vagy a kapott pénzt máshová fektette be. A villában 15 szoba, szauna és pezsgőfürdő is található.

A villa érdekessége az, hogy Forte dei Marmi nem csupán Zelenszkij, de számos orosz oligarcha érdeklődését is felkeltette, 

így – az egyébként orosz anyanyelvű – politikus is találkozhatott velük, amikor a településen tartózkodott. A háború árnyékában talán már az is feledésbe merülhet, hogy Zelenszkij – szemben Porosenkóval – igyekezett elnöki hivatala kezdetén valamiféle megállapodásra jutni Vlagyimir Putyinnal, és békülékenyebb hangnemre váltani óriási szomszédjával szemben. Azonban mint azt a történések is rendkívül látványosan jelzik, ezen törekvései nem jártak sikerrel.