A Virgin Atlantic egyik gépe kénytelen volt visszafordulni a kiindulási repülőtérre, mivel az egyik repülőtiszt nem teljesítette a társág által megkövetelt képzés egyik utolsó fázisát – írja az Insider.

A londoni Heathrow-ról a New York-i John F. Kennedy légikikötőre tartó VS3-as Virgin Atlantic járat éppen Írország felett repült, amikor vissza kellett fordulnia derül ki a FlightRadar24 repüléskövető weboldal adataiból. 

A Sky News beszámolója szerint az első tiszt – annak ellenére, hogy megfelelő engedéllyel és képesítéssel rendelkezett nem teljesítette az utolsó tesztrepülését a Virgin Atlantic képzése során, amelyet a légitársaság megkövetel a pilótáitól.  Ennek eredményeként a pilóták párosítása megsértette a társaság belső képzési protokollját, az Egyesült Királyság repülési és biztonsági előírásait azonban nem.

A Virgin Atlantic passenger jet flies over houses as it prepares to land at Heathrow Airport in west London on April 21, 2010.   Europe's airspace reopened for business as Iceland's volcano lost its fury Wednesday, leaving passengers scrambling to get home and recriminations flying over the 1.7 billion dollar cost of the crisis.         AFP PHOTO/BEN STANSALL (Photo by BEN STANSALL / AFP)
Fotó: BEN STANSALL / AFP

A Virgin Atlantic szóvivője megerősítette, hogy a járat biztonsága nem került veszélybe, és logisztikai hibának nevezte az esetet. A visszafordulást követően új pilótát osztottak be a járatra, majd a gép újra felszállt. 

A légitársaság elnézést kért az ügyfelektől az okozott kellemetlenségekért, és a gép a személyzetcsere miatt a menetrendhez képest végül két óra 40 perc késéssel szállt le New Yorkban. 

Az Egyesült Királyság Polgári Légi Közlekedési Hatósága a Sky Newsnak elmondta, úgy ítélte meg, hogy mindkét pilóta megfelelő engedéllyel és képesítéssel rendelkezett a járat teljesítéséhez.