Az Európai Bizottság készen áll az uniós alapszerződések módosítására – jelentette ki Dubravka Suica, a brüsszeli testület alelnöke csütörtökön az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban.

European Commission vice-president in charge for Democracy and Demography Dubravka Suica gestures as she arrives for the European Commission weekly College Meeting at the EU headquarters in Brussels on May 11, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke az EU brüsszeli székhelyén 2022. május 11-én. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Az uniós szerződések felülvizsgálatát szolgáló konvent összehívásáról szóló parlamenti vitában a biztos elmondta: az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozaton meghallgatták az állampolgárok felvetéseit, most az uniós intézmények feladata, hogy a legrövidebb időn belül összegezzék ezeket, és megvalósítási terveket készítsenek. 

Véleménye szerint a közelmúltbeli példák azt mutatták, hogy az EU még járvány vagy háború idején is képes teljesíteni olyan területeken, amelyekről az uniós szerződések nem rendelkeznek kifejezetten. 

Tovább is mehetnénk, és amint az EP állásfoglalásában kimondja, az EU nagyobb szerepet is játszhatna az egészségügyben és a védelemben, illetve olyan kulcsfontosságú területeken, ahol az egyhangú döntéshozatalnak nincs értelme

– jegyezte meg.

Suica elmondta továbbá, hogy a bizottság jövő héten közleményt ad ki, amelyben bemutatja a konferencia eredményeinek nyomon követését a testület hatáskörébe tartozó területeken. Mint mondta, több területen az uniós intézmények már most is tudnak lépéseket tenni, és a javaslatok némelyike gyorsan megvalósítható, a bizottság első javaslatát az elnök, Ursula Von der Leyen fogja szeptemberben bemutatni. 

Meg kell találnunk a legközvetlenebb utat a konferencia következtetéseinek nyomon követésére, vagy úgy, hogy teljes mértékben kihasználjuk a szerződéseken belüli lehetőségeinket, vagy ha kell, megváltoztatjuk a szerződéseket

– tette hozzá a bizottság alelnöke. 

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke Trócsányi László uniós parlamenti képviselővel kiadott közös sajtóközleményében hangsúlyozta: a konferenciasorozat folyamata nem volt sem demokratikus, sem pluralista, a zárókövetkeztetések ilyen módszerrel történő elfogadása pedig nem legitim.

A konferencia csupán az intoleráns liberális véleményhegemónia színjátéka volt, nem pedig keret a közös és szabad gondolkozáshoz Európa jövőjéről

– tették hozzá. 

Véleményük szerint olyan megújulásra van szükség, amely az európai nemzetek alkotmányos önazonosságát, kultúráját és hagyományait nem akarja túllépni, bármilyen további európai építkezésnek csakis ez lehet a kiindulópontja. 

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nemzeti önrendelkezés jogát tiszteletben tartva, együtt egy demokratikusabb és ellenállóbb Európai Uniót teremtsünk. Az erős csak erős, szuverén tagállamok kölcsönös megértésen alapuló együttműködéséből születhet meg

– húzta alá a képviselő. 

Trócsányi László szerint ahhoz, hogy az Európai Unió visszanyerje a belé vetett, de meginogni látszó bizalmat, a tagállamok érdekeit figyelembe vevő, professzionális cselekvésre van szükség. „Ez azonban nem történhet előre gyártott prekoncepciók alapján, a centralizáció, a nemzeti szuverenitás csorbítása, az Európai Egyesült Államok létrehozásának céljával” – hívta fel a figyelmet. 

Rámutatott, hogy az EP hivatkozási alapja a konvent összehívásához „a kudarcos és semmilyen legitimációval nem bíró Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat zárókövetkeztetései.” Szerinte már a konferencia megkezdésekor lehetett tudni, „hogy azok, akik a tollat fogják, milyen irányba kívánják vinni az Európai Unió jövőjét.”

Mi mégis jóhiszeműen és tisztességgel vettünk részt a vitákban, hiszen számunka valóban fontos Európa egysége. Mi nem a centralizációban és nem egy ideológiailag vezérelt Európában hiszünk. Számunkra egy olyan európai integráció vonzó, amely a tagállamok együttműködésén alapszik, és amely tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását

– húzta alá.