Biztonságosak és hatékonyak a Pfizer Covid-vakcinái a hat hónapos és négyéves kor közötti gyerekek számára – állapították meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) munkatársai vasárnap.

A kiadott tájékoztató dokumentumokban a hivatal közölte, hogy nem tárt fel új biztonsági aggályokat a vakcina alkalmazásával kapcsolatban. A Pfizer által végzett vizsgálat adatainak elemzését a külső tanácsadók június 15-i ülése előtt tették közzé. A külső tanácsadók ajánlásai fogják meghatározni az FDA végleges döntését az oltóanyagról.

Treviso,,Italy.,April,14,,2021.,Covid-19,Vaccine,With,Pfizer,Logo.
Fotó: Shutterstock

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják a Pfizer–BioNTech Covid–19-vakcina három adagból álló elsődleges sorozatának hatékonyságát a kisgyerekek körében

– áll az FDA munkatársainak értékelésében. A Pfizer–BioNTech vakcinájával kapcsolatos adatok korai elemzése, amely tíz tünetet okozó Covid–19-es eseten alapult, amelyet akkor azonosítottak, amikor az omikron-variáns volt domináns, 80,3 százalékos vakcinahatékonyságra utalt az öt év alatti korcsoportban.

A hat év alatti gyerekek számára beadott Covid–19-oltást a világ legnagyobb részén még nem engedélyezték. Egyelőre nem világos, hogy hány szülő oltatja be a gyerekét, mivel az 5–11 éves korúak esetében alacsony a védőoltás iránti kereslet. Az amerikai kormány arra számít, hogy a kisgyerekek oltása már június 21-én megkezdődhet, ha az FDA és a betegség-ellenőrzési és -megelőzési központok jóváhagyják a védőoltásokat.

Kormányzati tisztviselők szerint a hat év alatti korosztályban történő felhasználásra vonatkozó előrendelések alacsonyak, de a kereslet várhatóan megélénkül, amint a vakcinák megkapják az engedélyt. Az FDA pénteken közzétette a Moderna koronavírus elleni vakcinájáról szóló munkatársi véleményt, amely szerint az adagok biztonságosak és hatékonyak a hat hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek, fiatalok esetében.