Mindössze havi 9 euróért (körülbelül 3500 forint) utazhatnak majd a németek a következő három hónapban a megélhetési költségek emelkedése elleni küzdelem jegyében – írja a BBC.

01 June 2022, Saxony, Dresden: A Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) streetcar crosses the Augustus Bridge in the Old Town in front of the Academy of Fine Arts. Since June 1, the 9-euro ticket has been in effect on local public transport throughout Germany. Photo: Robert Michael/dpa (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Villamos halad át a drezdai Augustus hídon az óvárosban, a Képzőművészeti Akadémia előtt.Fotó: ROBERT MICHAEL / dpa Picture-Alliance via AFP

A kormány kezdeményezése kiterjed a helyi és regionális vonatok, buszok, illetve metrók igénybevételére, de a távolsági vonatokra nem.

Az olcsó jegyekkel azt is ösztönözni akarják, hogy az emberek kevesebbet használják autójukat.

Ugyanakkor az üzemanyagadó is csökkent, a benzin literje esetében mintegy 30 centtel, így az árak 2 euró alá csökkentek. Az adót – szintén a következő három hónapra – az uniós minimumra csökkentették, így a gázolaj ára is mintegy 14 centtel csökkent literenként.

Volker Wissing közlekedési miniszter nagyszerű lehetőségnek nevezte a havi 9 eurós jegyeket, amelyekből elmondása szerint már hétmilliót eladtak.

A Deutsche Bahn állami vasúttársaság azonban már most is túlzsúfoltsággal, késésekkel és járatkimaradásokkal küzd, ezért a több millió plusz utas kilátásba helyezése kritikákat váltott ki a tervvel szemben.

Áprilisban a távolsági vonatok kevesebb mint 70 százaléka volt pontos, de Wissing szerint a vasúti hálózat csak 80 százalékos kapacitással működik. A rendszer szerda reggeli elindulását követő órákban nem jelentettek nagyobb vasúti problémákat.

A világ többi részéhez hasonlóan a németeket is sújtja az energiaárak emelkedése, az a múlt hónapban 7,9 százalékra emelkedett. Olaf Scholz kancellár szerdán a német parlamentben azt mondta, az áremelkedés fő oka Oroszország ukrajnai inváziója.

A szövetségi kormány, amelyben a Zöldek is részt vesznek, 2,5 milliárd eurós kompenzációt ígért Németország 16 tartományi hatóságának a személyzeti és üzemanyagköltségek terén várható többletköltségek miatt.