Közélet

Elkezdték letenni a fegyvert az szeverodonyecki ukránvédők

Az ukrán fegyveres erők néhány, a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt katonája megadta magát - közölte Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia alezredese a Luhanszki Tájékoztatási Központ pénteki közleménye szerint.

A Szeverodonyeck városban lévő Azot üzem területén végrehajtott különleges katonai művelet során valóban néhány ukrán katona meghozta a helyes döntést

- hangoztatta Marocsko.

A tiszt a Pervij Kanal orosz tévécsatornán azt mondta, hogy az orosz és a luhanszki szövetséges erők csütörtökön hídfőállásokat hoztak létre a támadáshoz a szeverodonyecki ipari zónában, és megkezdték a terület megtisztítását. Elismerte, hogy az ellenség makacsul ellenáll, és gázlón kap utánpótlást a Sziverszkij Donyec folyón át. Mint mondta, ezeket a kísérleteket elfojtják.

Korábbi jelentések szerint a szeverodonyecki ipari övezetben lévő ukrán alakulat létszáma elérheti a 2500 főt, egynegyedük állítólag külföldi zsoldos lehet.

Fotó: AFP

Utóbbiak között Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője szerint amerikaiak, britek és lengyelek vannak. Vitalij Kiszeljov, a köztársaság belügyminiszter-helyettese azt mondta, hogy az Azotban akár 1200 civil túszt is fogva tarthatnak.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán erők pénteken hat pontról nyitottak tüzet a szakadár köztársaság székhelyére, de ezek mindegyikét elfojtották. Állítása szerint az ukrán csapatok újabb haditechnikát vonnak össze, hogy ismét csapásokat mérjenek Donyeckre.

A helyi hatóságok szerint az ukrán tüzérség pénteken mintegy 200 lövedéket lőtt ki Donyeckre. Pusilin hétfőn nyilvánosan kért erősítést Moszkvától az ukrán támadások elfojtásához.

 

Szeverodonyeck háború Ukrajna Oroszország Luhanszk Donbasz
Kapcsolódó cikkek