A romokban álló Szeverodonyeckben kitartó ukrán csapatok szerdán újabb heves támadásnak voltak kitéve az orosz erők részéről, akik az iparváros elfoglalását kulcsfontosságúnak tartják Luhanszk régió ellenőrzéséhez – írja a Reuters.

Smoke and dirt rise from shelling in the city of Severodonetsk during fight between Ukrainian and Russian troops in the eastern Ukrainian region of Donbas on June 7, 2022. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Dél-Ukrajnában, a háború másik fő csataterén a hatóságok szerint a mezőgazdasági létesítmények (például raktárak) elleni orosz támadások súlyosbítják a globális élelmiszerválságot, ezért egyes egyes fejlődő országokban éhínségtől tartanak.

Közben az orosz külügyminiszter Törökországba utazott, hogy megvitassa az ENSZ tervét, mely szerint a Fekete-tengeren nyílna folyosó az ukrán gabonaexport számára. Szergej Lavrov azt mondta, Ukrajnának először is aknamentesítenie kellene kikötőit. Kijev azonban attól tart, hogy ez a lépés sebezhetőbbé tenné a tengerről érkező támadásokkal szemben.

Az orosz erők már hetek óta arra összpontosítanak, hogy elfoglalják Szeverodonyecket,

amely mintegy 106 ezer embernek adott otthont, mielőtt Moszkva február 24-én megszállta Ukrajnát. A luhanszki régió kormányzója azt mondta, hogy az ukrán erők nem fogják feladni a várost.

A harcok még mindig dúlnak, és senki sem fogja feladni a várost, még akkor sem, ha a hadseregünknek vissza kell vonulnia erősebb állásokba. Ez nem jelenti azt, hogy feladják a várost – senki nem fog feladni semmit. De lehet, hogy kénytelenek lesznek visszavonulni

– mondta Szerhij Gaidai az ukrán televíziónak. Szerinte az orosz erők fokozni fogják Szeverodonyeck és a Szeverszkij Donyec folyó nyugati partján fekvő kisebb testvérvárosa, Liszicsanszk ostromát.

Luhanszk és a szomszédos Donyeck tartomány alkotja Donbászt, amelyet Moszkva a régió keleti részeit 2014 óta birtokló orosz ajkú szakadároknak követel.

Donbász abszolút hősies védelme folytatódik

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy videós nyilatkozatban.