Emmanuel Macron francia elnök elveszíti abszolút többségét a Nemzetgyűlésben és így a reformprogramja feletti ellenőrzést is, legalábbis erre lehet következtetni a vasárnapi választások után készített négy közvélemény-kutató első előrejelzéséből - közölte a Reuters.

A közvélemény-kutatások szerint Macron szövetség szerezte meg a legtöbb mandátumot, öket követi a szésőbalos veterán Jean-Luc Melench vezette baloldali NUPES-blokk. Az Ifop, az OpinionWay, az Elabe és az Ipsos közvélemény-kutató külön előrejelzései szerint a Macron's Ensemble szövetség 200-260 mandátumot szerzett, a NUPES pedig 149-200 helyet szerzett.

Macron tehát akkor hajthatja végre az eurózóna második legnagyobb gazdaságának további reformját, ha képes lesz a szövetségén kívüli jobboldalon és a baloldalon találha mérsékelt pártokat a törvényalkotási programja mögé felsorakoztatni. A Reuters beszámolója szerint a mási nagy meglepetése a mostani választásoknak az első prognozisok szerint az, hogy Le Pen pártja akár 100 mandátumot is szerezhet, ami az eddigi legnagyobb mandátumszám.

A Les Republicains párt és szövetségesei is akár 100 képviselőt is bejuttathattak a parlamentbe, amivel királycsinálókká válhatnak.

A múlt vasárnapi első fordulóban a rekord alacsony, 47 százalékos részvétel mellett az elnöki koalíció mindössze 21 ezer szavazattal végzett az élen az első fordulójában a kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali összefogás (NUPES) előtt. Mindkét szövetség 25 százalékos támogatottságot kapott.

Két hónappal ezelőtti újraválasztása után Emmanuel Macron a két forduló előtt "stabil többséget" kért a választóktól a kormányzáshoz a második mandátuma idejére. "Semmi sem lenne rosszabb, mint francia rendetlenséget társítani a világban tapasztalható rendetlenséghez" – mondta az elnök, "erőt és határozottságot" kérve "a szabadság, egyenlőség, testvériség, szekularizáció" megtartásához.  

Az új nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését, s az eredménytől függően kisebb-nagyobb kormányátalakítás is várható.

Akár NATO-ellenes kormányt is választhat vasárnap Franciaország

A hat és fél évtizede született francia ötödik köztársaság fennállása talán legnagyobb kihívásával nézhet szembe, ha vasárnap a NATO-tagságot ellenző és az EU-szerződések módosítását követelő Jan-Luc Mélenchon baloldali szövetsége többséget szerez a nemzetgyúlésben, ami nem kizárható.