Megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt – mondta Novák Katalin kedden. A magyar köztársasági elnök Milos Zemannal közös, prágai sajtótájékoztatóján elmondta: mind a négy ország számára kiemelt fontosságú, hogy a visegrádi együttműködés továbbra is olyan szoros legyen, mint eddig volt. Ebben államfői szinten is érdekeltek, megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek együttműködése iránt.

Sok ponton egy irányba mutatnak az érdekek, ráadásul történelmünk is sok hasonlóságot mutat, megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt, meg tudunk találni olyan pontokat, amelyekben meg tudunk állapodni és közösen képviseljük ezt az Európai Unióban.

A kétnapos prágai látogatáson résztvevő Novák Katalin a cseh államfővel folytatott megbeszélés témái között említette egyebek mellett a két ország közti gazdasági együttműködést, az ukrajnai háborút és a családpolitikát.

NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Támogatjuk a visegrádi országok együttműködését, hasznosnak tartjuk azt minden részt vevő ország számára, és semmiképpen sem célunk az együttműködés gyengítése, szétverése

– közölte Milos Zeman. Nyilatkozatában nagyra értékelte a vezető magyar politikusokat, akik véleménye szerint tiszteletben tartják a magyar nemzeti érdekeket és védik azokat.