Visszatérően az orosz–ukrán háború híreinek főcímei közé kerül a fekete-tengeri Kígyó-sziget, és ez menetrendszerűen megismétlődött a győzelem napi ünnepségek környékén is, amikor jelentések szerint különösen ádáz harcok folytak a földdarab birtokáért. 

Az ukránul ostriv Zmiinyi néven emlegetett, a görög antikvitás óta ismert tengeri szikla birtoka nem csak szimbolikus, katonai jelentősége is van. 

This Maxar satellite image taken on March 13, 2022 and released on March 14, 2022 shows a Russian Ropucha-class ship anchored near Snake Island (Zmiinyi Island) and damage to some of the buildings (C) on the island. - Russia seized Snake Island in late February, an uninhabited but strategic rocky outcrop just 45 kilometres from Romania's coast where Bucharest has offshore gas reserves. (Photo by Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP)
Fotó: AFP / Maxar Technologies

Ha Oroszország megszilárdítja a pozícióját a Zmiinyi-szigeten stratégiai légvédelmi és parti védelmi cirkáló rakétákkal, ezzel dominálhatják az északnyugati Fekete-tengert

– írta a Twitteren a brit védelmi minisztérium. Ebben a régióban az orosz ellátó hajók védettsége nagyon meggyengült, mióta négy hete az oroszok elvesztették a Moszkva cirkálót, és emiatt a flottájuk a Krímbe szorult vissza – tették hozzá.

Már a szigetért folytatott eddigi harcok is filmvászonra kívánkoznak, de hogy a kétségtelenül elkészülő majdani adaptációkban kik lesznek a hősök, az nyilvánvalóan attól függ, melyik fél finanszírozza a forgatást. 

A Margitszigetnél majdnem hatszor kisebb Zmiinyi már a legelső napon, február 24-én a háború szimbólumává vált, amikor az ide érkező két orosz hadihajó – a Vaszilij Bikov és a Moszkva – megadásra szólította fel az itt állomásozó ukrán határőröket. 

Az utóbbiak beintettek nekik, és erről az ukrán posta még bélyeget is kiadott, két nappal a Moszkva elsüllyedése előtt. Az eset szimbolikája azonban vissza is fordítható, hiszen a szigetet az oroszok még aznap elfoglalták, és azóta is a kezükben tartják.

A szigetért folytatott harcokról számos videó kering az interneten, azon a környéken folyamatosan folyik a vér.

 A legutóbbi, kudarcba fulladt ukrán támadás az orosz narratíva alapján „a kijevi rezsim érzéketlen PR-akciója volt, hogy a győzelem napjára elfoglalja a Kígyó-szigetet” – ezt  Igor Konasenkov tábornok, a védelmi minisztérium szóvivője mondta a Russia Today szerint, a szintén orosz TASZSZ hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a támadásra brit tanácsadók sürgették Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Május 9-ét, a hitleri Németország eltiprásának napját Oroszországban és Ukrajnában is megünnepelték, hiszen mindkettő a győztes Szovjetunió tagállama, amelyek azonban most egymással állnak harcban, és erre a kiemelt napra mindkettőnek jól jött volna valamilyen, legalább szimbolikus siker bejelentése.

Erre egyik fővárosban sem kerülhetett sor. A Kígyó-sziget elleni ukrán támadás veszteséglistája egyelőre az orosz forrásokból elérhető. A mindenkori lábjegyzet: folyamatban lévő harcok veszteségjelentéseit illik mindig kétkedéssel fogadni, bárkitől jön. (Azt azonban senki sem tagadja, hogy a megerődített szikla az oroszok kezében maradt.)

Konasenkov hétfői beszámolója szerint az ukrán haderő a támadásban három Szi–24-es bombázót, egy Szu–27-es vadászrepülőt, négy helikoptert és három Kentaur osztályú kétéltűt vesztett, és az oroszok eddig 30 drónt lőttek le. Később ehhez azt is hozzátették, hogy szombaton három Mi–8-as csapatszállítót és egy Mi–24-es harci helikoptert lőttek le, de Odessza közelében még a földön megsemmisítettek hat másik helikoptert is.

Az orosz tábornok szerint a győzelem napja előtti akció 50 ukrán elit katona „értelmetlen halálához” vezetett, és még kedden is mosott partra újabb három holttestet a tenger. 

A szigetnél folyó harcok ukrán sikereiről is forognak anyagok az interneten, mint ez a – valódi vagy nem – videó:

 

Ez a másik videó egy ukrán légitámadást mutat be az ókorban Akhilleusz zarándokhelyeként ismert sziget ellen: