Az Egyesült Államok korszerűbb rakétarendszereket fog küldeni Ukrajnának – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a BBC beszámolója szerint.

Soldiers from the 23rd Battalion Singapore Artillery demonstrate a deployment of a HIMARS system at the Khatib camp at the commissioning of the High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) and operationalisation of the first HIMARS Battery on September 5, 2011 at the Khatib Camp officiated by Defence Minister Dr Ng Eng Hen. Photographed 05 September 2011. (Photo by ALPHONSUS CHERN / ST / Singapore Press Holdings via AFP)
Fotó: ALPHONSUS CHERN / Singapore Press Holdings via AFP

A fegyverek, amelyeket Ukrajna már régóta kért, nagyobb hatótávolságúak és pontosabbak, az USA pedig azért utasította vissza eddig az ukránok kérését, mert attól tartott, hogy a rakétákat oroszországi célpontok ellen is bevethetik.

Szerdán azonban Biden azt mondta, az új típusú fegyverek megerősítenék Kijev tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben, és valószínűbbé tennék a diplomáciai megoldást.

Az új fegyverek között lesz az M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS), mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője, de azt nem részletezte, hogy hány darabot szállítanak belőle. Ezek a rendszerek több precíziós irányítású rakétát képesek kilőni akár 70 km távolságra lévő célpontokra is, vagyis jóval messzebbre, mint az Ukrajna által jelenleg használt fegyverek. Úgy vélik, pontosabbak is orosz megfelelőiknél.

A múlt hónapban Ukrajna hadseregének főnöke azt mondta, a HIMARS-egységek beszerzése kulcsfontosságú lenne az orosz rakétatámadások elhárítása szempontjából. A Fehér Ház tisztviselői csak azután egyeztek bele ezek szállításába, hogy Volodimir Zelenszkij elnöktől biztosítékot kaptak arra vonatkozóan, hogy a fegyvereket nem fogják Oroszországon belüli célpontok támadására használni.

Szerdán Biden úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok célja egyszerűen egy „demokratikus, független, szuverén” Ukrajna, nem pedig Putyin kiszorítása az orosz elnöki tisztségből, vagy a Moszkvával való konfliktus elmélyítése. Biden azt is kinyilvánította, hogy

Amerika soha nem fog nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy a konfliktus befejezéséért cserébe engedjen át területeket Oroszországnak.

Az amerikai elnök az atomfegyverek bevetése kapcsán azt mondta, jelenleg nem látják jelét annak, hogy az oroszoknak ez volna a szándékuk, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés „súlyos következményekkel” járna. Nem sokkal ezután orosz katonai tisztviselők bejelentették, hogy az ország nukleáris erői gyakorlatot tartanak a Moszkvától északkeletre lévő Ivanovo tartományban – jelentette az Interfax hírügynökség.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta a Nyugatot, hogy „fegyverekkel tömi az ukrán nacionalistákat”, és azt mondta, hogy minden Ukrajnába tartó fegyverszállítmány legitim célponttá válik Moszkva számára. A minisztérium szerint a NATO-országok „a tűzzel játszanak”, hogy fegyvereket küldenek Ukrajnának.