A brit fegyveres erők vezetője szerint Oroszország „stratégiailag már elvesztette” az ukrajnai háborút – írta a The Guardian.

Britain's Chief of the Defence Staff, Admiral Antony Radakin arrives to attend a Cabinet meeting at 10 Downing Street in London on March 8, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Sir Tony Radakin admirális szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenved, kifogyott a csapatokból és a fejlett rakétákból, és soha nem lesz képes egész Ukrajnát elfoglalni. „Ez egy szörnyű hiba Oroszország részéről. Oroszország soha nem fogja átvenni az ellenőrzést Ukrajna felett” – mondta Radakin egy pénteken közzétett interjúban.

A szigetország legmagasabb rangú katonatisztje szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egy apró nyereségért cserébe Oroszország szárazföldi erejének 25 százalékát áldozta fel, és „még kisebb hatalomként” fog kikerülni a konfliktusból, ráadásul tevékenységével valójában a NATO-t erősíti.

Oroszország stratégiailag máris veszített. A erősebb, Finnország és Svédország csatlakozni akar

– mondta.

Radakin szerint Putyin ugyanakkor „taktikai sikereket” érhet el a következő hetekben is, ugyanis az orosz hadigépezet mindennap nyer néhány kilométert. Viszont el fognak fogyni az embereik és a rakétáik. 

Radakin nyilatkozata egybevág a brit hírszerzési jelentésekkel, amelyek szerint egyes, jellemzően 600-800 fős létszámmal létrejövő orosz zászlóaljak mindössze 30 katonát tudtak összeszedni.

Ahhoz, hogy Oroszország bármiféle sikert mutathasson fel, továbbra is rengeteg emberi és egyéb erőforrásra lesz szüksége, valamint sok időre

– olvasható a dokumentumokban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC-nek adott csütörtöki interjúban arra a kérdésre, hogy miként jellemezné a brit–orosz viszonyt, azt válaszolta: nem hiszi, hogy maradt volna bármiféle mozgástér a kétoldalú kapcsolatokban, miután Boris Johnson brit miniszterelnök és Liz Truss külügyminiszter nyíltan arról beszél, hogy le kell győzni, térdre kell kényszeríteni Oroszországot.

A Kreml csütörtökön felemelte szavát az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítmányok miatt, miközben Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök Kijevbe látogatott.