Sok szempontból súlyos helyzetbe került az utóbbi 70 év legnagyobb pénzügyi válságával küzdő Srí Lanka, amely története folyamán először a múlt héten fizetésképtelenné is vált, de legalább üzemanyag lesz a szigetországban, hiszen újraindulhat egyetlen finomítója Sapugaskandában. Ázsiába egyébként is felgyorsult ütemben áramlik az orosz olaj, mióta a február végén kezdődött ukrajnai háború aláaknázta Moszkva európai piacait.

Az újrakezdésre az teremt lehetőséget, hogy Siberian Light fajtájú olajhoz jutottak Oroszországból

– közölte telefonon a Bloomberg hírügynökséggel a finomítót működtető vállalat elnöke, Sumith Wijesinghe.

Motorists ride past Sri Lankaís only refinery at Sapugaskanda on November 17, 2021, two days after it was shut down as the government ran out of dollars to import crude oil. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A szállítmány szombaton érkezik, és így több, mint két hónap után indulhat meg ismét az üzemanyag termelése a finomítóban, amely arab és iráni olajfajták feldolgozására is képes, csak éppen ezekből jó ideje nem kap. Egyelőre nem világos, hogyan fog fizetni Srí Lanka a szállítmányért – írta a hírügynökség.

Egy másik Bloomberg-jelentés szerint rekord mennyiségű orosz olaj tart kínai és indiai kikötők felé, miután Ukrajna lerohanása miatt az amerikaiak leállították e termékek vásárlását, és embargót javasolt az Európai Bizottság is, amit azonban az ellátás biztonságát féltve ellenez többek között Magyarország is. 

A szankciók nem számolták fel az orosz olaj piacait, amelynek az ára jóval alacsonyabb, mint például a nyugati Brenté, de Moszkva még így is hatalmas jövedelmekre tesz szert belőle. 

A múlt héten a Bloomberg adatai szerint 74-79 millió hordónyi orosz olaj úszott az ázsiai kikötők felé,

több, mint a duplája a februári ukrajnai invázió előtti 27 millió hordónak. Ázsia már márciusban átvette Európa helyét, mint az orosz olaj legnagyobb vásárlója, és a rés májusban minden bizonnyal tovább nyílt a jelentés szerint.