Magyarország érdeke az, hogy az ukrajnai háború ne eszkalálódjon közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán kedd este. Szijjártó Péter Madridból nyilatkozott, ahol csütörtökig csúcstalálkozót tart az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO). Azt mondta, súlyos kérdések vannak napirenden; alapvetően minden az Ukrajnában zajló háború körül forog.

A konfliktus egyre éleződik, egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie Európának

jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy az energiaellátás és a gazdaság tekintetében is rendkívül nagyok a kihívások.

Minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz kezelni ezeket a kihívásokat, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy minél előbb béke legyen hangoztatta Szijjártó Péter.

Ha béke lesz, akkor túl tudunk lenni az energetikai kihívásokon, a háborús okozta rendkívüli nehézségeken, és nem kell meghalnia értelmetlenül embereknek fogalmazott.

Ezért mi itt a következő három nap során is minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a békét segíti elő; a mi nemzeti érdekünk az, hogy a háború ne eszkalálódhasson, ne terjedhessen túl Ukrajna határain, minél előbb érjen véget

mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint ehhez arra van szükség, hogy ne fordulhasson elő közvetlen konfrontáció a és az oroszok között.

Orbán Viktor is megérkezett Madridba. Kedden este VI. Fülöp spanyol király gálavacsora keretében látta vendégül a Madridba érkezett vezetőket a királyi palotában. A NATO-csúcson Orbán Viktor által képviselendő álláspont szerint Magyarország az ukrajnai háború eszkalációja helyett a béke érdekében tett erőfeszítéseket támogatja. 

Gyors fegyverszünet és béketárgyalások: ez a recept az Európát sújtó háborús infláció és a küszöbönálló háborús gazdasági válság ellen 

– ismertette az álláspontot Havasi Bertalan.