A brit trónörökös, Károly herceg 2011 és 2015 között három részletben fogadott el 2,5 millió font készpénzt aktatáskákban és bevásárlószatyrokban a 2007 és 2013 között Katar miniszterelnökeként tevékenykedő Hamad bin Jasszim sejktől jótékonysági alapja számára, ám ez a királyi családhoz közeli források szerint a jövőben nem fordulhat elő – írja a BBC.

Az akkor volt, most meg most van

– nyilatkozta a forrás, aki szerint az összeget azonnal továbbadták a jótékonysági szervnek, mely meghozta a döntést a pénz elfogadásáról.

LONDON, ENGLAND - MAY 10: Prince Charles, Prince of Wales sits by the Imperial State Crown as he delivers the Queen’s Speech during the state opening of Parliament at the House of Lords on May 10, 2022 in London, England. The State Opening of Parliament formally marks the beginning of the new session of Parliament. It includes Queen's Speech, prepared for her to read from the throne, by her government outlining its plans for new laws being brought forward in the coming parliamentary year. This year the speech will be read by the Prince of Wales as HM The Queen will miss the event due to ongoing mobility issues. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images) 1240575769
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

A hét korábbi napjain a Jótékonysági Bizottság közölte, átnézik, hogy szükséges-e az adomány felülvizsgálata. Az ellentmondásos adományról először a The Sunday Times számolt be.

Különösen az vetett fel kérdéseket, hogy egy ekkora összeget bankjegyekben fogadott el a walesi herceg. Ám a palotához köthető források szerint ennek ellenére elvégezték a szükséges ellenőrzéseket. Hozzátette, hogy 

a helyzetek és a történések kontextusa változik az évek során, ám több mint fél évtizede hasonlóra nem került sor és a jövőben sem fog.

Az alapítvány elnöke, Sir Ian Chesire pedig arról beszélt, hogy bár a látszat nem szép, ám akkoriban nem volt ritkaság, hogy vagyonos közel-keletiek nagy mennyiségű készpénzt használtak. Ma azonban a pénzmosás elleni szabályok valószínűtlenné teszik, hogy hasonló összeget készpénzben felajánljanak vagy elfogadjanak.

Hamad sejk nem csupán katari miniszterelnök volt, de az ország vagyonkezelőjének élén is állt, így amikor az megvásárolt olyan londoni nevezetességeket mint a Harrods vagy a Szilánk (The Shard) nevet viselő felhőkarcolót, gyakran emlegették úgy, mint az ember, aki megvette Londont.