Közélet

Ukrajna ellentámadásba lendült keleten

Az ukrán sereg jelentése szerint sikeresen visszafoglalták Szeverodonyeck városának egy részét a megszálló orosz csapatoktól. Az elmúlt időszakban az orosz offenzíva erre a gyárvárosra összpontosult, mivel ennek a városnak az elfoglalása jelenti a Luhanszk teljes elfoglalását.

A luhanszki tartomány ukrán kormányzója, Szergij Gaidai még pénteken arról nyilatkozott a nemzeti televíziónak, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták Szeverodonyeck 20 százalékát - írta meg a Reuters.

Hiba érkezett meg az orosz erősítés, nem volt reális, hogy két ét alatt elfoglalják a várost

- mondta Gaidai. Hozzátette, hogy csapataiknak addig kell kitartani a Donbasz régióban, ameddig megérkeznek a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek.

Reuters nem tudta hiteles forrásból ellenőrizni, hogy valóban történt-e sikeres ukrán előre nyomulás, de hozzátették, hogy

újságíróik csütörtökön eljutottak Szeverodonyckbe és azt igazolták, hogy a város egy része még ukrán kézen van.

Fotó: AFP

Az újság később arról írt, hogy újságíróikat tűz alá vették, amikor az orosz ellenőrzés alatt lévő területről autóval akartak átjutni Szeverodonyeck városba.

A két újságíró megsérült, a szakadárok által melléjük rendelt sofőr pedig életét vesztette a támadásban.

Az ukrán védelmi minisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére az ügyben.

Az ukrán katonaság szombaton közölt, hogy Oroszország egyre több csapatot csoportosít Szeredonyeckhez és már tüzérséget is bevetnek az offenzívában. Jelenleg a város teljes körbezárásán dolgoznak, viszont a közeli Bahmut városnál meghiúsult az előre nyomulásuk.

A harcok ettől függetlenül más területeken is folytatódnak. A dél-ukrajnai adminisztráció közölte, hogy szombaton rakétacsapás ért egy mezőgazdasági tárolóegységet Odessza közelében. Az Interfax adatai szerint továbbra is dúlnak a harcok az észak-keleti Harkiv régióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború századik napján, június 3-én közölte, hogy a nyugat tehet a globális élelmezési válságról. Az orosz elnök azt javasolta, hogy a nyugat oldja fel a Fehéroroszország ellen kivetett szankciókat, hogy Ukrajna képes legyen a gabonáját beloruszon keresztül exportálni.

 

Szeverodonyeck Reuters háború Ukrajna Oroszország Luhanszk újságíró
Kapcsolódó cikkek