Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, a Szeverodonyeck városáért folytatott harcok dönthetnek az ország keleti részén zajló háború kimeneteléről – írta a BBC.

Kiemelte, hogy az ukrán csapatok jelentős veszteségeket okoznak az ellenséges orosz erőknek.

A régió legmagasabb rangú ukrán tisztségviselője kevésbé derűlátó, szerinte az ukrán erőket visszaszorították a peremvidékre.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület (amely a szomszédos Donyecki területtel együtt alkotja a Donbászt) kormányzója elmondta, hogy a különleges erők visszahúzódtak, miután Oroszország lövésekkel és légicsapásokkal kezdte el a földdel egyenlővé tenni a területet.

Az erőink ismét csupán a város külterületét ellenőrzik

– nyilatkozta a helyi médiának.

De a harcok még mindig folynak, továbbra is mi védjük Szeverodonyecket.

A kormányzó tájékoztatása szerint körülbelül 15 ezer civil maradt Szeverodonyeckben és a közeli Liszicsanszkban.

Fotó: Aris Messinis / AFP

A harcok súlypontja március végén egyértelműen keletre helyeződött, miután az orosz erők visszavonultak Kijev térségéből. A Donbász nagy része a korábbi, 2014–15-ös harcok óta az oroszok által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll. Most a Donyecki és a Luhanszki területek többi részének megszerzéséért folyik a harc a keleti fronton.

A háború február 24-i kezdete óta az ENSZ szerint legalább 4253 civil vesztette életét Ukrajnában és 5141 sebesült meg. Mindkét oldal katonai vesztesége több ezer főre tehető. A világszervezet adatai alapján több mint 14 millió ember menekült el otthonából.