Majdnem tízezer embert kell evakuálni Ausztrália külvárosaiból az árvizek miatt.

Az ausztrál Meteorológiai Iroda figyelmeztetést adott ki a heves esőzésekre és áradásokra - írta meg a Bloomberg. A szeszélyes időjárási viszontagságok a kontinens déli partjainál tomboló viharok miatt alakultak ki.

Fotó: AFP

Jelentések szerint a Sydney nyugati részén lévő Warragamba-gát egyik napról a másikra elkezdett átcsordulni. A helyzet emlékeztet a márciusban pusztító árvízhez. Akkor 20 ember vesztette életét. Az országban számos külváros lakóit elkezdték evakuálni, de Stephanie Cooke, a sürgősségi szoláglatok minisztere azt mondta, hogy a lakóknak nem kell megvárniuk a mentő csapatokat, aki tud az menekülhet önállóan is. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint

az elmúlt 24 órában 83 árvízi mentést hajtottak végre.

Sydney nyugati részén több menekültközpontot is létrehoztak.

Az Ausztrál Védelmi Erőket is aktiválták. Egy részük homokzsákokat pakol az árvíz ellen, mások pedig járják a házakat és tájékoztatják a civileket a kialakult helyzetről.

Több fronton is veszélyekkel nézünk szembe. Áradások, árvizek és a part menti erózió is gondot okoz

- mondta Cooke. Meteorológusok szerint

akár 350 milliméteres eső is eshet az ország egyes területein.

Félő, hogy a Nepean folyó mentén is kialakul majd az árvíz.

Cooke szerint a helyzet egyre rosszabb. Azt kéri az emberektől, hogy aki tud az távozzon az érintett térségekből. Szerinte az emberek nem veszik komolyan a veszélyt, annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Cooke arra kérte az embereket, hogy csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül szükséges. 

Szakértők elmondták, hogy a szélsőséges időjárást a La Nina jelenség tovább ronthatja - írja a BBC.  La Nina akkor alakul ki, amikor az erős szél elfújja a Csendes-óceán felsőbb rétegeiről a meleg vizet Dél-Amerikától Indonézia felé. Ilyenkor a meleg víz helyére mélyebbről jövő hideg víz kerül, aminek hatására kialakul a La Nina időjárási jelenség. Amikor ez megtörténik az Ausztráliában heves esőzésekhez, ciklonokhoz és hidegebb nappali hőmérséklethez vezet.