Rishi Sunak nem csupán beütötte lemondásával az utolsó szöget Boris Johnson miniszterelnökségének koporsójába, de az utódlási verseny első körét is megnyerte a konzervatívok szavazásán – írja a Bloomberg.

A parlamenti frakció tagjai által leadott szavazatok közül az egykori pénzügyminiszter szerdán 88-at szerzett meg, míg a második helyen befutó Penny Mordauntnak csak 67 voks jutott. A harmadik helyre Liz Truss külügyminiszter futott be, kerek 50 szavazattal.

Fotó: Niklas Halle'n

Az első kör kiesői pedig a pénzügyminiszteri székben Sunakot követő Nadhim Zahawi és Jeremy Hunt lettek, 

miután a szabályok szerint a legkevesebb szavazatot vagy 30-nál kevesebb voksot szerzők kiesnek. A következő szavazásra csütörtökön kerül sor, azonban Sunak helyzetét nehezíti, hogy a közvéleménykutatások szerint az utolsó két fő között döntő párttagok körében mind Mordaunt, mind Truss népszerűbb nála.

A dicstelen, botrányokkal tarkított Johnson-korszakot követően a párt és a kormány vezetésére áhítozó jelöltek az elmúlt napokban a párt jobboldalát igyekeztek megnyerni maguknak, hiszen jól tudták, a szavazatok többsége onnan érkezhet. Ezt a taktikát egyébként maga Johnson is sikerrel alkalmazta, valahányszor támadások kereszttüzébe került.

Mindennek hatására számos ígéret hangzott el – melyek közül több a globális minimumadóval is szembe megy – főként az adócsökkentésekkel kapcsolatban, de a Margaret Thatcherre hivatkozó politikusok közül Truss és a főügyész Suella Braverman ment a legtovább, ők mind a ketten továbbra is versenyben vannak.

Ezzel szemben Sunak azt ígérte, csak az visszaszorítását követően csökkentené az adókat.

Támogatói között a párt olyan erős emberei is megtalálhatóak, mint Dominic Raab miniszterelnök-helyettes, a közlekedési miniszter Grant Shapp és Steve Barclay egészségügyi miniszter. Azonban még pénzügyminiszterként is adót emelt, ami a későbbiek során a hátrányára válhat. A versenyben hatan maradtak a csütörtöki voksolás előtt. Eredmény szeptember 5-re várható.