Közélet

Blair: Az ukrán háború a nyugati dominancia végét jelzi

Kína lehet a következő szuperhatalom, azonban nem szabad hagyni, hogy katonai téren is fölénybe kerüljön.

Az Ukrajnában dúló háború a nyugati dominancia végét jelzi, párhuzamosan Kína felemelkedésével – mondta egy előadáson a Reuters szerint Tony Blair volt brit miniszterelnök, aki szerint ez 

az egyik legfontosabb fordulópont évszázadok óta, ami csak a második világháború végéhez vagy épp a Szovjetunió bukásához hasonlítható.

A nyugati politikai és gazdasági dominancia végével legalább kétpólusú, de lehet, hogy még több pólusú világrend jön létre, a legfontosabb geopolitikai kihívás azonban nem Oroszországból, hanem Kína felől érkezhet a politikus szerint.

Former British Prime Minister Tony Blair, wearing a face covering due to Covid-19, leaves the BBC in central London on June 6, 2021, after appearing on the BBC political programme The Andrew Marr Show. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: Tolga Akmen / AFP

Az Ukrajna elleni orosz támadás többezer ember halálát okozta és az 1962-es kubai rakétaválság óta nem látott mélységbe taszította Oroszország és a nyugati világ kapcsolatát. Vlagyimir Putyin orosz elnök gazdasági háború kirobbantásával vádolja az Oroszország elleni szankciókat bevezető nyugati államokat, miközben a Kreml Kína és India felé fordul.

Blair szerint a háború azt is tisztázta, hogy 

nem várható, hogy Kína úgy viselkedjen, amit mi racionálisnak tartunk. 

Az ázsiai ország élén álló Hszi Csinping ugyanis továbbra is támogatja Putyint és stratégiai partnerséget kötött Oroszországgal, miközben a szankciók miatt kritizálta a nyugati országokat.

Noha Kína gazdasága 1979-ben kisebb volt Olaszországénál, a bevezetett reformok és a nyitás a külföldi befektetések irányába ezt megváltoztatta, és mára már a világ második legnagyobbjává vált, ami az előrejelzések szerint az Egyesült Államokét is megelőzheti a következő évtizedben. 

Számos 21. századi technológia terén Kína az élre tört, legyen az a mesterséges intelligencia, a regeneratív gyógyászat vagy épp a vezetőképes műanyagok.

Blair szerint Kína szuperhatalmi helyzete természetes és igazolható, nem hasonlítható a Szovjetunióhoz, és szerinte Peking szövetségesei Oroszország és Irán lehetnek.

Az iraki háború idején Nagy-Britanniát vezető politikus szerint azonban a nyugat azt nem engedheti meg magának, hogy Kína katonailag is leelőzze, ezért a védelmi kiadásokat növelni kell és fenn kell tartani a katonai fölényt. Mint mondta, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy bárhol képesek legyenek bármilyen konfliktusba beavatkozni.

 

geopolitika orosz-ukrán háború fegyverkezés Kína Tony Blair
Kapcsolódó cikkek