Döbbenetesen nagy bírságot szabott ki egy texasi bíróság egy gyilkossági ügyben. A 83 éves Betty Thomast az otthonában gyilkolta meg egy Roy James Holden nevű férfi, aki az amerikai kábelszolgáltató, a Spectrum alkalmazottjaként szállt ki a hölgy házához még 2019-ben. Másnap pedig, a szabadnapján visszatért a cég kisbuszával, és úgy tett, mintha a munka befejezése miatt érkezett volna, de helyette kegyetlenül végzett az idős asszonnyal, majd elvéve a nő hitelkártyáit költekezni kezdett – írja az NBC News.  

Security increased after Dallas shooting
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A dallasi bíróság júniusban bűnösnek találta hanyagság miatt a nagyvállalatot, az esküdtek szerint ugyanis nem tett meg mindent a cég, hogy átvilágítsa a férfi előéletét. A tárgyaláson sorra derültek ki a hiányosságok, ami a cég munkaerő-felvételét jellemezte, gyakorlatilag teljesen ismeretlen előéletű embereket küldtek az előfizetők otthonába. Holden például simán hazudott korábbi munkáiról, és ezt a cég egyszer sem ellenőrizte le. 

A Spectrum megítélésének az sem segített, hogy a gyilkosság után a halott nőnek még kiküldtek egy 58 dolláros számlát is, amelyben a munkát felszámolták neki, majd miután ezt nem fizette ki, egy behajtócégnek adták tovább a követelést. 

A héten a tényleges büntetést is meghozta a bíró: a Spectrumnak 375 millió dollárt kell kifizetnie a családnak, kártérítésként pedig még további 7 milliárdot, azaz összesen 2927 milliárd forintnyi dollárt kell kifizetnie a vállalatnak. 

A gyilkos férfit egyébként már tavaly áprilisban elítélték: életfogytiglani börtönbüntetést kapott szörnyű tettéért. A cég hivatalosan nem reagált az ítéletre, de várhatóan fellebbeznek majd, mert a tárgyaláson is végig azt hangoztatták, hogy a gyilkosságért csak a volt alkalmazottuk felelős.