Közélet

Elesett az első orosz női katona az ukrán háborúban

Négy és fél hónappal az Ukrajna, Oroszország nyugatbarát szomszédja ellen indított háborúban életét vesztette az első női orosz katona – jelentette be a helyi sajtó. A lap értesülései szerint 

Anastasia Savitskaya tizedes a volt délnyugat-oroszországi Volgográd városból származott. A halálának körülményeiről nem sokat lehet tudni, nem világos, hogy Ukrajnában hol és milyen körülmények között halt meg. Továbbá a portál azt sem közölte, hogy Savitskaya hány évesen hunyt el.

Russia WWII Victory Day Parade
Fotó: Alexey Maishev/AFP

Az iStories független orosz sajtó szerint az oroszországi Volgográd régió az ukrajnai háborúban az egyik legmagasabb regionális halálos áldozatról számolt be, összesen 136 katona vesztette életét a harcokban. 

Az orosz kormány azonban március óta nem frissítette hivatalos halálos áldozatainak számát Ukrajnában, így a legfrissebb rendelkezésre álló, márciusi adatok szerint 1351 katona veszítette életet az orosz–ukrán háborúban. 

Az iStories ugyanakkor vezet egy független nyilvántartást az ukrajnai katonai halálos áldozatokról, és csaknem 4500 orosz halálát erősítette meg az orosz invázió februári kezdete óta. Becslések szerint tavaly 40 ezer nő, a 900 ezer katona kevesebb mint 1 százaléka szolgált az orosz fegyveres erőknél.

Legutóbb arról számolt be a nemzetközi sajtó, hogy a Harkivban zajló harcokban lelte halálát egy 39 éves brazil mesterlövésznő, Thalita do Valle.

 

katona orosz-ukrán háború áldozat
Kapcsolódó cikkek