Ukrajna folytatja erőfeszítéseit, hogy újraindítsa a gabonaexportot Odesszából és más fekete-tengeri kikötőkből, miután egy szombati állítólagos orosz rakétatámadás kétségessé tette, hogy Moszkva betartja-e a háború okozta globális élelmiszerhiány enyhítését célzó, pénteken aláírt megállapodást – írja a Reuters.

Odessza, 2022. július 16.Férfi telefonál, miközben füst száll fel a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza felett egy orosz tüzérségi támadást követően 2022. július 16-án.MTI/AP/Nina Lyashonok
Férfi telefonál, miközben füst száll fel a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza felett egy orosz tüzérségi támadást követően 2022. július 16-án. Fotó: Nina Lyashonok / MTI/AP

Volodimir Zelenszkij elnök elítélte az Odessza elleni támadást, amely szerinte azt mutatja, hogy Oroszország nem bízik a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött pénteki megállapodás végrehajtásában. Egy ukrán miniszter azonban azt mondta, hogy a gabonaszállítmányok elindításának előkészületei folyamatban vannak, és az ukrán hadsereg egyik tisztviselője is azt nyilatkozta a Suspilne közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a szombaton becsapódott rakéták nem okoztak jelentős károkat a kikötőben.

Moszkva és Kijev pénteki megállapodását – amelyet Ukrajna és Oroszország külön-külön írt alá az ENSZ-szel és Törökországgal – diplomáciai áttörésként üdvözölte a nemzetközi közösség.

Az egyezmény segítene megfékezni az élelmiszerek világpiaci árának emelkedését,

miközben a háború vasárnap a hatodik hónapjába lépett, és nincs jele az összecsapások enyhülésének.

Bár a harcok fő színtere a keleti Donbász régió, az ukrán hadsereg vasárnap északon, délen és keleten számos helyről jelentett orosz ágyúzást. Az odesszai csapásokat az ENSZ, az az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország határozottan elítélte. Pénteken az ENSZ tisztviselői még azt mondták, remélik, hogy a megállapodás néhány héten belül működőképes lesz.

Hulusi Akar török védelmi miniszter szombaton arról számolt be, hogy kapcsolatba léptek orosz partnereikkel, akik

tagadják, hogy Moszkvának bármilyen szerepe volt a támadásban.

Oroszország is alapos vizsgálatot folytat, hogy kiderítse, mi történt – tette hozzá. Jelezte egyúttal: Törökországot nagyon aggasztja, hogy a megállapodás másnapján ilyen súlyos incidens történt.

Az ukrán hadsereg szombati közlése szerint két orosz Kalibr rakéta csapódott be az odesszai kikötő egyik szivattyútelepének területén, két másik rakétát pedig a légvédelmi erők lőttek le. A médiában megjelent információk szerint a kikötő gabonaraktárát nem érte találat. Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője elmondta, a rakétákat a Fekete-tengerről, a Krím közelében lévő hadihajókról lőtték ki.

ODESSA, UKRAINE - APRIL 25: A view of the restricted area by the sea on April 25, 2022 in Odessa, Ukraine. Ukrainian forces, as well as civilian Odessans, remain on guard against a potential Russian advance on this historic port city, whose capture could help give Russia control of Ukraine's southern coast. But given Russia's setbacks in this two-month-long war, including the sinking of its Black Sea Fleet's flagship Moskva, analysts regard a full-scale attack on Odessa to be unlikely. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images) 1240233621
Fotó: Anastasia Vlasova / Getty Images

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter a Facebookon azt közölte, hogy

folytatják a technikai előkészületeket a mezőgazdasági termékek exportjának elindítására a kikötőkből.

Az ENSZ tisztviselői szerint a pénteki megállapodással a három újra megnyitott kikötőből induló gabonaszállítások visszaállnának a háború előtti szintre, havi 5 millió tonnára.