Pénteken gomolyfelhős idő várható, melyek egyes tájakon jobban összeállhatnak. A Duna vonalának tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegységben elszórtan várható zápor, zivatar. Éjszaka nyugat felől egyre több helyen kiderül az ég, míg a keleti országrészben hajnalig maradnak felhős részek. A Dunától keletre várható elszórtan további zápor, zivatar, majd hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, a keleti megyékben egy összeáramlási zóna mentén lehet több felhő. Ott előfordulhat egy-egy zápor, másutt csapadék nem valószínű. Pénteken az északi, északnyugati szelet főleg a Dunántúlon erős, annak nyugati részén viharos lökések kísérik, de zivatarban is viharossá fokozódhat a szél. Szombaton már csak erős lökések lehetnek, elsősorban a Dunántúlon.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 28 fok között valószínű.

Happy,Latin,Woman,Walking,On,The,Street,On,A,Bright
Fotó: Shutterstock

A Skandináv-félsziget felett egy okklúziós front húzódik, amely abban a térségben felhős és csapadékos időt okoz, a csapadékösszegek általában 10-20 mm között alakulnak. A Brit-szigetektől délnyugatra egy nagykiterjedésű anticiklon terül el, amely Nyugat-Európában alapvetően nyugodt időt okoz, sokat süt a nap. Lengyelország északi részétől egészen Olaszország középső területéig egy hosszan elnyúló front húzódik. A front mentén előfordulnak záporok, zivatarok, melyekből lokálisan nagy mennyiségű csapadék esik, néhol 40-50 mm-t regisztráltak.

Az Ibériai-félszigeten a legmelegebb az idő kontinensünkön, nagy területen 35 fok feletti csúcsértékeket mérnek, de egyes helyeken 40, 41 fokig is felmelegszik a levegő. 

A Kárpát-medence időjárását a hidegfront határozza meg, amely záporokat, zivatarokat okoz, mögötte erős, viharos északnyugati szélre számíthatunk.

A magyar földekről másfél millió tonna búzát vitt el az aszály

A tavalyihoz képest jóval gyengébb hozamadatok látszanak az aratás derekán, az alföldi régiókban pedig akkora az aszálykár, hogy még az elszállt gabonaárak mellett is veszteséges lesz a szántóföldi növénytermesztés.