Illatok, ízek és élmények mottóval rendezik meg szeptember 29. és október 2. között 

a régió valaha volt legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Balaton Wine&Gourmet-t.

A fesztivál a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kulturájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol 

valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet.

Fotó: Balaton Wine&Gourmet

A hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek.

A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor egyszerre jelenik meg.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre. 

Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be. 

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Balaton Wine&Gourmet a gazdag közönségprogramok nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók mellett szakmai programokat, hazai és külföldi szakemberek, 

Michelin csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat is kínál, 

amelyek az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.