Illatok, ízek és élmények mottóval rendezik meg szeptember 29. és október 2. között
a régió valaha volt legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Balaton Wine&Gourmet-t.
A fesztivál a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kulturájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol
valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet.
A hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek.
A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.
A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre.
Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be.
Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Balaton Wine&Gourmet a gazdag közönségprogramok – nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók – mellett szakmai programokat, hazai és külföldi szakemberek,
Michelin csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat is kínál,
amelyek az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.