Közélet

Kitiltották Litvániából Kirill pátriárkát

Az ortodox keresztény vezető lelkesen támogatja az orosz inváziót, ezért került a nemkívánatos személyek listájára.

Megtiltotta Kirill moszkvai pátriárka belépését az országba Litvánia – jelentette be a litván belügyminisztérium a Delfi tudósítása szerint. Az Ukrajna elleni orosz inváziót éltető pap még június 23-án került a nemkívánatos személyek listájára a külügyminisztérium javaslatára.

A belügyminisztérium közleménye szerint azért tiltották meg az ortodox keresztény vezető belépését az országba, mert nyilvános megszólalásaiban tagadta Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és támogatásáról biztosította a nemzetközi jogokat és elveket súlyosan sértő orosz agressziót. 

8209422 05.06.2022 Patriarch Kirill of Moscow and All Russia holds a solemn divine service at the Cathedral of the Exaltation of the Cross of the Saviour-Euphrosyne Convent on the Memorial Day of the Holy Princess Euphrosyne of Polotsk, the founder of the monastery, in Polotsk, Belarus. Viktor Tolochko / Sputnik (Photo by Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Viktor Tolocsko / Szputnyik via AFP

A külügyminisztérium hozzátette, hogy a pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese is, aki a háború egyik leghangosabb támogatójaként tűnik fel az orosz közéletben. Az ukránokat mint egy náci rezsim résztvevőit írta le, akiket deportálni vagy megsemmisíteni kellene, valamint a háborúba induló katonákat is megáldotta.

Mindeközben a litván ortodox egyház júliusban függetlenedési szándékát jelezte a moszkvai vezetésnek. Noha Putyint a legtöbb megfigyelő nem különösebben vallásos szereplőként írja le, 

a Moszkva a harmadik Róma – Róma és Konstantinápoly után – évszázados elmélete fontos részét képezi az orosz birodalmi ideológiának.

 

Kirill pátriárka Litvánia orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek