Közélet

Még mindig százak menekülnek el Herszonból naponta

Az északra fekvő Krivij Rihbe még most is tömegesen vándorolnak.

A felismerhetetlenségig rombolták az orosz erők a herszoniak otthonát, és úgy állítják be, hogy felszabadították a területet. A CNN azt írja, hogy még ebben a pillanatban is ukránok százai menekülnek a városból.

Van, aki gumicsónakkal kelt át a folyón, más 12 órát gyalogolt a taposóaknák között.

A civilek egyebek között arról számoltak be, hogy az orosz katonák részegeskednek, gránáttal a hónuk alatt járkálnak, és ráteszik a kezüket a magántulajdonra is. Egy férfit fegyverrel kényszerítettek arra, hogy adja át az autóját, különben lelövik. Az pedig már mindennapos a helyieknek, hogy robbantásokra kelnek és fekszenek. A herszoniak barbároknak nevezik az ott állomásozó orosz katonákat.

Az ukrán fennhatóság alatt álló Krivij Rihbe naponta átlagosan 400 menekült érkezik az oroszok által elfoglalt területekről.

A katonai invázió kitörése óta már 61 ezren leltek menedéket a Herszontól északra fekvő városban.

Fotó: Stringer / AFP

Oda már nem érnek el az orosz tüzérségi ágyúk, így ezektől biztonságban lehetnek, viszont a rakétáktól nem. Mivel a Herszonból kivezető utakat az oroszok ellenőrzik, nem könnyű a kijutás, egy a frontvonalon fekvő városka, Zelenodolszk környékén rengeteg elhagyott biciklit látni a helyiek beszámolója szerint, feltehetően ezeket is a menekülők hagyták hátra. 

A menekülőket az oroszok viselkedése mellett az is a távozásra sarkallhatja, hogy várhatóan hamarosan erővel próbálják meg a területeket Oroszországhoz csatolni. 

Gyanús népszavazásokra készülhet a Kreml a megszállt területeken

Ezzel a módszerrel csatolnák Oroszországhoz az ellenőrzésük alatt tartott régiókat.

 

civilek menekülés orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek