Népszavazásokat szervezhet a Kreml a megszállt ukrán területeken, hogy azokat már szeptemberben Oroszországhoz csatolhassák – írja nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Orosz tisztviselők szavazások szervezésére készülnek az orosz hadsereg által jelenleg ellenőrzött területeken – nyilatkozta a lapnak három, neve elhallgatását kérő forrás. A cél az, hogy szeptember 15-ig népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról – mondták.

A projektet a nyilatkozók szerint Szergej Kirijenko irányítja, és a figyelem az Ukrajna keleti részén lévő Donyeck és Luhanszk régiókra, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja területekre összpontosul. Kirijenko, akit az Egyesült Államok és az szankciói sújtanak, rendszeresen ellátogat a megszállt területekre, hogy felügyelje a népszavazásokra készülő tisztviselőket – mondták a források.

A police officer patrols at the Zaryadye park with the Kremlin's Spasskaya tower and St. Basil's Cathedral on the background in central Moscow on June 29, 2020. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Mivel az orosz hadsereg az elmúlt hetekben nehezen haladt előre,

a megszállt régiók beolvasztása egy felmutatható siker lenne számukra, és jelezné azt is, hogy Oroszország nem hajlandó tárgyalni a területek feladásáról egy lehetséges jövőbeli béketárgyaláson.

A Bloomberg szerint az még nem világos, hogy Oroszország milyen szavazatokkal rendelkezhet Ukrajnában, ahonnan milliók menekültek el a február 24-i invázió óta, bár – mint megjegyzik – a Kremlnek van tapasztalata a belföldi választási eredmények manipulálásában. 

Oroszország egyes területeken megszálló hatóságokat hozott létre, bevezette a rubelt és lehetővé tette az orosz állampolgárság gyorsított eljárású felvételét. A nemzetközi közösség valószínűleg minden népszavazási kezdeményezést elutasítana, ahogyan tette akkor is, amikor Oroszország szavazást tartott a 2014-ben elfoglalt Krím félszigeten. 

Oroszországhoz csatolnák Herszont

A Krím félszigeten tartott népszavazáshoz hasonló választással tenné ezt meg Moszkva.

A Kreml nyilvánosan tagadja, hogy szavazásokat tervezne a megszállt régiókban.

Az említett emberek jövőbeli sorsának meghatározása az ő kezükben van. Ha népszavazást tartanak, az az ő döntésük lesz

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov. 

Ha Oroszország a jelenleg birtokában lévő összes területet annektálná, akkor Ukrajna mintegy ötöde felett rendelkezne, valamint szárazföldi összeköttetést teremtene a Krím félszigethez, és fenyegetné a kulcsfontosságú fekete-tengeri exportútvonalakat.

Oroszország a tervek szerint szeptember 11-én tartja saját regionális választásait.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden azt mondta, Oroszország mostani taktikája nagyon hasonlít a 2014-ben látotthoz. Hozzátette, az Egyesült Államok „gyorsan és keményen fog reagálni”, és a szövetségesekkel együttműködve további szankciókat fog bevezetni, ha Oroszország az annexió igazolására látszatnépszavazást rendez.