Bűnösnek vallotta magát csütörtökön az orosz bíróság előtt a kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázónő, Brittney Griner, akit még márciusban tartóztattak le az orosz hatóságok a Moszkvához közeli Seremetyjevó repülőtéren, miután a kábítószerkereső kutya jelzését követően hasisolajat találtak nála – írja a CNN.

A sportolónő, akinél kevesebb mint 1 gramm kannabisz-származékot találtak, drogcsempészet vádja miatt akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat.

brittney griner
Fotó: Kirill Kudryavtsev/AFP

A WNBA szünetében Oroszországban kosárlabdázó 31 éves atléta tettét azzal indokolta, hogy kapkodva pakolta be csomagját, ezért maradhatott benne a hasisolajjal töltött e-cigi patron.

Egy, Grinerhez közel álló forrás szerint a döntés, hogy bűnösnek vallja magát, egyedül a kosarasé volt, bár a tárgyalást megelőző hetekben családjával, ügyvédeivel és szakértőkkel is konzultált a kérdésről. Azonban tekintve, hogy 

az orosz bíróságok az esetek 99 százalékában a vádnak kedvező ítéletet hoznak, 

a megbánás akár jó döntés is lehet, ami rövidebb büntetést eredményezhet.

Több spekuláció is felröppent, hogy Grinert fogolycsere keretében hoznák haza az amerikai hatóságok, hasonlóan Trevor Reedhez, aki három év után szabadult hasonló csere eredményeként áprilisban.

A Phoenix Mercury játékosa esetében azonban egyelőre nincsenek jelei annak, hogy ilyesmi készülne, ám egy amerikai tisztviselő szerint 

a sportoló elítélése előfeltétele minden ilyen cserének, 

így Reed is aláírta a bűnösségét igazoló dokumentumokat alig pár nappal azelőtt, hogy az oroszok szabadon engedték, noha 3 évig ragaszkodott ártatlanságához.

Szerdán a sportolónő felesége, Cherelle Griner Joe Biden amerikai elnökkel és Kamala Harris alelnökkel is beszélt telefonon, és háláját fejezte ki a politikusok erőfeszítéseivel kapcsolatban.