„Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. 

Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható” – olvasható Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-posztjában.

Az államfő hozzátette, hogy érzékeli ugyanakkor a felháborodást. 

Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a kormány megfelelően segítse az érintetteket
– folytatta.

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor, Budapest, 2022. május 25.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadásán a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

A köztársasági elnök hozzátette, hogy megbeszélést folytatott a kormányfővel és a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy 

a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

„Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja a hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé. Összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás – ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon” – írja Novák.

A kivételes eljárásban tárgyalt katáról szóló indítványt 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Az előterjesztő Pénzügyminisztérium szerint azért kellett új szabályozást alkotni, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések szerint egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették a munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a dolgozókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.  

A Niveus Consulting Group elemzése szerint kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki a feltételeket valóban teljesíteni tudja, és a jövőben is a szerint fog adózni, ahelyett, hogy egyáltalán nem fizet adót. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) abban egyetértett a kormánnyal, hogy a kata a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált, abban viszont már volt vitájuk, hogy az új törvényt már szeptembertől bevezetik. Parragh László kamarai elnök a VG-nek azt mondta, a javaslat illeszkedik abba az irányba, amelyet az MKIK eredetileg javasolt, ámkissé erőteljesre sikerült.

A kata módosítását követően többször is tüntettek az utcákon, zártak le hidakat a fővárosban, hétfőn a Margit híd lezárásával folytatták a tiltakozásokat a futárok.