Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt állítja, hogy orosz katonák megölték azokat az ukrán katonákat, akik megpróbálták kitűzni Ukrajna zászlaját a nemrég visszafoglalt Kígyó-szigetenszámolt be róla a The Guardian.

Az orosz hadsereg napi műveleti tájékoztatója arról is beszámolt, hogy a szimbolikus zászlókitűzést azt követően kísérelték meg az ukránok, hogy csapataik nagy része visszavonulásra kényszerült a donbaszi harcok során.

Mural with the iconic ukrainian postage stamp of a Ukrainian soldier gesturing towards a Russian warship off Snake Island is seen on the wall in Kyiv, Ukraine, July 01, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

Beszámolók szerint csütörtök hajnali 5 óra körül több ukrán katona szállt partra a szigeten egy motorcsónakról, és fényképeszkedtek hazájuk nemzeti lobogójával.

A korábban többször is nagy figyelmet kapó kis szigetre azonban az orosz légierő repülőgépei nagy pontosságú rakétákkal csapást mértek, véget vetve az akciónak. A légi csapásban nem vesztette életét minden ott tartózkodó katona, a túlélők a közeli Primorszkoje falu irányába menekültek el.

Az orosz tárca állításait független források nem erősítették meg, azonban arról az odesszai hatóságok is beszámoltak, hogy a szigetet találat érte.