Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor kedden közölte, hogy regisztrálták az első igazoltan majomhimlővel megfertőződött beteget Oroszországban - írta meg a Reuters. A felügyeleti szerv azt is jelentette, hogy a betegséget egy európai körutazásról haza érkező fiatal férfinál mutatták ki. A hatóságok arról számoltak be, hogy a fertőzés terjedése nem valószínű Oroszországon belül.

A betegség lefolyása és tünetei enyhék, a férfi nincs életveszélyes állapotban

– közölte a Roszpotrebnadzor.

Már több mint 50 olyan, a majomhimlő esetében nem endémiás országról tudni, ahol a vírus felütötte a fejét.

Az Afrikán kívüli megerősített esetek száma meghaladja a 7600-at.

Russia Monkeypox Testing Kit, 8199239 18.05.2022 In this handout photo released by the Russian State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, a test kit to detect monkeypox which was created at the center is on display in Novosibirsk, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. (Photo by Sputnik via AFP)
Fotó: Sputnik via AFP

A majomhimlő egy vírusos betegség, ami influenzaszerű tünetekkel és bőrelváltozásokkal jár. Az esetek többségében viszonylag gyors lefolyású és enyhe tünetekkel jelentkezik. A betegség előfordulási helye Közép- és Nyugat-Afrika, azonban az elmúlt hónapokban viszonylag gyorsan kezdett terjedni Európában és Amerikában is.

A majomhimlő terjedéséhez rendkívül szoros fizikai érintkezés szükséges, ami legtöbbször a szexuális érintkezéskor valósulhat meg. A betegséget az esetek nagy részében férfiaknál mutatták ki.

Az gyógyszerszabályozó hatósága korábban bejelentette, hogy tesztelésképpen megkezdték a Bavarian Nordic himlőoltásának alkalmazását a majomhimlő megelőzésére. A dán biotechnológiai vállalat Imvanex vakcináját már engedélyezték Európában himlő ellen, de a majomhimlős esetek kezelésére csak saját felelősségre lehetett alkalmazni. Ezzel szemben az Egyesült Államokban már engedélyezték az oltást himlő és majomhimlő ellen is, ahol Jynneos néven fut.

Huszonnégyre emelkedett a majomhimlős esetek száma idehaza

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25 és 53 év közötti férfiak, többségük Budapesten él.