Közélet

Rakéta csapódott egy hadifogolytáborba, rengeteg a halott

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja a donyecki Olenikva település mellett felállított hadifogolytábor lebombázásáért. A támadásban rengetegen meghaltak és megsebesültek. Itt őrizték az Azov zászlóalj elfogott tagjainak egy részét is.

Rakétatámadás ért egy hadifogolytábort a szakadárok által felügyelt Donyeck régióban található Olenikva település mellett. A támadásban az eddigi hírek szerint 40 fogoly meghalt és további 130 megsebesült. 

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a támadásért. Az ukránok szerint Oroszország azért robbantotta fel a börtönt, hogy megsemmisítse a foglyok kínzásának bizonyítékait. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy az olanivkai fogolytábort az ukránok által használt HIMARS precíziós rakétákkal vették célba. 

DPR Russia Ukraine Military Operation Prison Shelling
Fotó: RIA NOVOSTI / AFP

A BBC birtokába jutott felvételeken a lerombolt börtön látható, összeroncsolt emeletes ágyakkal és más bútorokkal, valamint több elszenesedett emberi testtel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint a helyszín a felvételeken úgy néz ki, mint amit felgyújtottak és nem úgy, mint amit rakéta talált volna el. Szerinte egy rakétacsapás szétszórta volt a berendezést és a testeket és nem az ágyaik mellett hagyta volna őket. A hírek szerint ebben a börtönben tartották fogva a Mariupolnál kapituláló Azov zászlóalj tagjait, akiket Oroszország neonáciként és háborús bűnösként tartott számon.

DPR Russia Ukraine Military Operation Prison Shelling
Fotó: RIA NOVOSTI / AFP

Andrij Kosztin, Ukrajna frissen kinevezett főügyésze bejelentette, hogy háborús bűnök miatt vizsgálatot rendelt el a börtön felrobbantása kapcsán. A főügyészi hivatal közleményében olvasható, hogy legalább 40 halottja és 130 sebesültje van a támadásnak.

Daniil Bezsonov, az oroszok által támogatott szeparatista Donyecki Népköztársaság szóvivője azt mondta, hogy a rakéta közvetlenül találta a laktanyát, ahol a foglyok voltak. Szerinte a halottak száma még növekedhet.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a támadást egyértelműen az ukránok hajtották végre. Ezt azzal támasztják alá, hogy megtalálták a HIMARS rakéta maradványait. Az orosz álláspont szerint Ukrajna szándékosan feláldozta elfogott katonáit, hogy ezzel provokálja Oroszországot és fordítsa ellenük a nemzetközi közösséget. A minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov azt mondta, hogy a robbanásban a börtönszemélyzet nyolc tagja is megsérült, de a terület meghatalmazott emberi jogi biztosa jelentésében ezt nem említi.

DPR Russia Ukraine Military Operation Prison Shelling
Fotó: RIA NOVOSTI / AFP

Független újságírók nem férnek hozzá a felek állításait alátámasztó bizonyítékokhoz, így egyelőre nem lehet megmondani, hogy valójában ki robbantotta fel az ukrán foglyokkal teli börtönt. A BBC azt írja, hogy kétséges, hogy független szakértők valaha is hozzáférnek majd a bizonyítékokhoz.

 

Azov-ezred hadifogoly HIMARS rakéta háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek