A Match Group, amely tulajdonosa több társkereső oldalnak és alkalmazásnak, például a Tindernek is, felfüggeszti mind a demokrata, mind a republikánus főügyészek szövetségének szánt politikai adományait – írja a The Hill. A döntést azután hozták, hogy többen kritizálták a céget, amiért az támogatja azokat, akik lehetővé tették az abortusz tiltását.

Elsőként a The New York Times számolt be arról, hogy a Match Group felfüggeszti a két szervezetnek szánt politikai adományok egy részét. Egy a Match Group ügyeire belülről rálátó forrás megerősítette ezt az információt, kiegészítve azzal, hogy minden adományozást leállítanak mindkét csoport esetében.

Smart Phone with the TINDER logo. Tinder is an application for appointments, meetings and can even be considered as a social network.
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága  is – június végén érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamoknak, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt. A legfelsőbb bíróság döntése után a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, és nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt. 

Tavaly a Match Group több mint százezer dollárt adományozott a republikánus ügyészek szövetségének,

vagyis egy olyan szervezetnek, amelyik támogatta a Roe kontra Wade döntés érvénytelenítését. A vállalat tavaly több mint százezer dollárt adományozott a demokrata főügyészek szövetségének is.

Amióta az amerikai legfelsőbb bíróság lehetővé tette az abortusz tiltását, a tagállamok mintegy fele döntött úgy, hogy korlátozza vagy teljesen betiltja a művi terhesség-megszakítást. Egy adott államban a főügyészek a legfőbb jogi tisztségviselők, és ők hajtják végre az abortuszra vonatkozó törvényeket is.

A Match Group más nagyvállalatokhoz csatlakozva anyagilag támogatja azokat a nőket, akiknek az államon kívülre kellene utazniuk abortuszért. A Tinderen a felhasználók mostantól frissíthetik profiljukat, hogy kinyilvánítsák, támogatják az abortuszt.