Nem világos, hogy a Németországban folyamatban lévő országos a tervezett időpontban befejezhető-e szoftverproblémák miatt derült ki hétfőn Berlinben, a városok és kerületek képviselőinek a központi kormányhoz intézett leveléből.

Az adatok nagy részének összegyűjtésére használt szoftver jelentős problémákat mutat, és lehetséges, hogy ez veszélyezteti a 2022-es népszámlálás időbeni befejezését 

írták a Markus Richternek, a belügyminisztérium digitalizálásért felelős tisztviselőjének címzett levélben.

A dpa német hírügynökség betekintést nyert a dokumentumba, amelynek aláírói aggodalmukat fejezték amiatt is, hogy a problémák miatt torzulhatnak az eredmények.

A 2022-es népszámlálás keretében, amely 11 év után az első, országszerte több mint 30 millió embernek kell három hónap alatt adatokat szolgáltatnia.

Computer,Bug,,Failure,Or,Error,Of,Software,And,Hardware,Concept, Computer bug, failure or error of software and hardware concept, miniature red ladybug on black computer motherboard PCB with soldering, programmer can debug to search for cause of error. szofter probléma, bug, bogár
Fotó: Shutterstock

A véletlenszerűen kiválasztott 10,2 millió embertől egyebek között a nevüket, a nemüket, a családi állapotukat és az állampolgárságukat kérdezik. Emellett mind a 23 millió lakóingatlan-tulajdonost kérdezik a lakóhelyükről.

A kérdéseknek csak egy részét kell megválaszolni rövid személyes interjúk keretében, a legtöbbre online kell válaszolni. Népszámlálást Németországban elvileg tízévente tartanak, de a koronavírus-járvány miatt a tavalyit az idei évre halasztották.