„Európának meg kell fontolnia, hogy emléknapot hozzanak létre a klímaváltozás áldozatai számára” – nyilatkozta Frans Timmermans, a zöldátmenetért felelős uniós biztos csütörtökön, a tavalyi németországi és belgiumi, 220 halálos áldozattal járó árvizek évfordulója alkalmából – számol be róla a Politico

„Egyértelmű, hogy a változékony időjárás a klímakatasztrófa következménye, és én személyesen úgy gondolom, hogy itt az ideje annak, hogy egy kicsit több figyelmet fordítsunk ezekre az áldozatokra. Szerintem jó ötlet lenne, hogy legalább egy napot a klímaválság okozta szörnyű időjárási jelenségek áldozatainak szenteljünk” – tette hozzá a holland politikus. 
Timmermans ezt az környezetvédelmi minisztereinek prágai találkozóján jelentette be, és megerősítette, hogy javaslatot tesz majd az uniós parlamentnek az emléknap bevezetésére.

 Frans Timmermans
Fotó: Reigo Teervalt/EC - Audiovisual Service

Az Európai Bizottság alelnöke lerótta tiszteletét a 15 éves Rosa előtt, aki az Energiaügyi Főigazgatóság vezetőjének, Ditte Juul Jorgensennek a lánya. A helyi klímaaktivista a belga Ardennekben táborozott, amikor lecsapott rá az árvíz. 
„Elsodorta az árvíz, életét vesztette. Mi a családunkkal éppen most tartottuk a lányunk tizenhatodik születésnapját, Rosa sajnos sosem tudja már a tizenhatodik születésnapját megünnepelni. Megszakad a szívem, hogy ezt kell mondanom, de úgy hiszem, hogy ez az eset is arra késztet bennünket, hogy emlékezzünk meg az összes áldozatról” – fejtette ki Timmermans.