Tüntetők százai hatoltak be szerdán az iraki parlamentbe, Irán-ellenes jelszavakat skandálva és a Teherán támogatását élvező pártok miniszterelnök-jelöltjének kiválasztása ellen tiltakozva.

A főként Muktada asz-Szadr síita hitszónok híveiből álló tömeg tagjai felmásztak az asztalokra és iraki zászlókat lengettek. Az épületben nem tartózkodtak képviselők, csak 

biztonsági emberek, akik láthatóan nem akarták útjukat állni a demonstrálóknak. 

Noha már több megmozdulás is volt az országban a tavaly októberi választások óta húzódó kormányalakítási huzavona közben, a mostani számít a legnagyobbnak.

Iraqi protesters storm Green Zone to reject nomination of new PM
Fotó: Haydar Karaalp / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tiltakozókat különösen Mohammed asz-Szudáni miniszterelnök-jelöltsége zavarja, aki az Irán támogatását élvező síita pártok és szövetségeseik jelöltje. Asz-Szadr tömörülése 73 mandátumot szerzett meg a 329 tagú parlamentben a tavaly októberi választásokon, de a csoport júniusban kivonult a patthelyzetbe jutott kormányalakítási tárgyalásokról.

A demonstrálók a nap folyamán az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedbe is betörtek, amire a készenléti rendőrség vízágyúkkal és füstgránátokkal válaszolt. 

Szemtanúk szerint áldozatok is voltak a tiltakozók soraiban, állítólag ismeretlenek lövéseket adtak le a tömegre. 

Az Alsumari News helyi hírportál három sebesültről tud.

Musztafa al-Kádimi iraki ügyvivő miniszterelnök nyugalomra intett és felszólította a tiltakozók tömegét, hogy haladéktalanul hagyja el a kormányzati negyedet.