Közélet

Visszaállítják a kötelező katonai szolgálatot Lettországban

A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll.

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot – jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter, aki a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg.

Latvian soldiers march during a military parade on November 18, 2008 to celebrate Latvia's 90th anniversary of independence from Russia, an era of freedom that was snuffed out by the Soviet Union after World War II and only restored in 1991. Nationalism rose in Latvia towards the end of the 19th century, culminating in a declaration of independence on November 18, 1918, after World War I and two revolutions in Russia had brought down the Tsarist empire. Latvia joined the European Union and NATO in 2004.  AFP PHOTO/ILMARS ZNOTINS (Photo by ILMARS ZNOTINS / AFP)

Fotó: Ilmars Znotins / AFP

Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán

– mondta Pabriks újságíróknak.

Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot. A kevesebb mint kétmillió lakosú, Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat. 

Pabriks hangsúlyozta, hogy a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és csak a férfiakra vonatkozik majd.

Gatis Priede, a Nemzeti Gárda tagja üdvözölte a döntést, szerinte ez a „legjobb hír”, és már a Krím 2014-es orosz annektálása idején így kellett volna dönteni.

Ez a helyes lépés: több tartalékost képezni a hadseregünk és a teljes NATO-erő számára, amelyből még mindig nagy hiány van Észak-Európában és a balti térségben

– hangoztatta az AFP francia hírügynökségnek. 

Pabriks azt is bejelentette, hogy a délkeleti Jekabpils város közelében katonai bázist terveznek építeni, amely közelebb lenne az orosz határhoz, mint a jelenlegi adazi bázis.

 

katonaság katona Lettország
Kapcsolódó cikkek